„Има някакъв кодекс на честа и при мафиотите. В това убийство съзирам руски почерк. Те стрелят по всичко, което мърда – кучета, котки, канарчета”. Това заяви в студиото на NOVA журналистът и създател на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев коментирайки убийството на Красимир Каменов - Къро в Кейптаун.

Структурите на Държавна сигурност и част от старата партийна номенклатура започнаха в началото на 80-те години да си създават паралелни, невидими структури, за да може като се обърне палачинката, да запазят икономическата си власт. Хората виждаха едни яки момчета с черни тениски и бръснати глави – мутри, които обикаляха. Но хората зад тях стояха същинските собственици и кукловоди. Tова са хора, които не се появяват в публичното пространство и успяха да генерират за 30 години огромно количество пари, с което могат да си позволят да правят каквото искат. 

Тъстът на убития в ЮАР Къро: На жена и деца не се посяга, това е нечувано и за мафиотските среди

По думите му Къро от инструмент, който е селекциониран, защото е интелигентен, развива един голям бизнес и в един момент решава, че може да е автономен.

„Вероятно е станал толкова голям, че е решил да си повярва, че може да е сам. Това е първата грешка, която е допуснал. Той и затова вече 17 години не е в България. Втората грешка, която е допуснал, че може би, че е настъпил нечий чужди интереси. Трето – той дълго е свързан с други имена от българския ъндърграунд като Таки. Някаква синергия от български и чужд ъндърграунд е решила, че той пречи и го е унищожила”.

"Той завлече много тайни в отвъдното. Като няма свидетел, няма да има проблем", допълни Станкушев.
 
NOVA