Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са "некомпетентни и безотговорни".

Това заявиха от Българската народна банка за БТА, потърсени за коментар, след като в медийното пространство се появиха публикации за наличие на доклад, изпратен от Министерството на финансите към Министерски съвет, в който е посочено, че е възможна промяна на заложения курс към единната валута заради текущото състояние на държавните финанси и ако не се предприемат спешни действия.

Велкова: Предвиждаме еднократен данък свръхпечалба на фирмите

На въпрос дали има причини да се смята, че курсът лев/евро може да бъде променен, от БНБ отговориха: "Не, няма такива причини. Международните валутни резерви на Българската народна банка (които обезпечават левовете в обращение - бел. ред.) са на най-високото си ниво за последните 30 години.

Подобни твърдения за промяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни". От централната банка посочиха още, че не са водени разговори между техни представители и на Министерството на финансите относно евентуална промяна на курса. От БНБ допълниха, че "такава промяна е невъзможна“.
Спас Стамболски, БТА