„Ако новите депутати приемат бюджета в този вид, нямаме риск за Еврозоната, ако те увеличат дефицита на бюджета, това означава, че ние бихме влезли в процедура по свръхдефицит. Това ще доведе до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на международните пазари, да се набере обем и при условия, че не може да се набере дълг, да се прибегне до теглене на дълг от Международния валутен фонд“. Това заяви финансовият министър Росица Велкова на брифинг.

По думите ѝ появилите се гръмки заглавия, че държавата е изправена пред фалит, са по-скоро интерпретации.

Не е разглеждана средносречна прогноза, не е разгледан проектозакон за бюджет за 2023 година, а само концепция. Съгласно т. нар. удължителен закон за бюджета, до края на април трябва внесем проектозакон за държавния бюджет. В тази концепция основното решение, което се взе, е че ще бъде заложен дефит от 3% от БВП, посочи тя.

Дефицитът за 2023 г. възлиза на на 6,9 от БВП на начислена основа. На 3 април ще се представи проектобюджета за обществено обсъждане, а на 26 април да се приеме от Министерския съвет и да се внесе в Народното събрание.

Предвижда се също така 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба. Предвижда се увеличение на ТОЛ такси, както и увеличение на конценсионни възнаграждения с оглед на инфлацията. Ще се възстановят и някои от ДДС на стоки, които са били намалени или премахнати.

В пакета данъчни закони и приходни мерки, ще се въведе еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г. - данък свръхпечалба, разработен за всички юридически лица, на базата на принципите, залегнали в регламента, обяви тя.

Предвижда се повишаване на акциза на електронните цигари, вейпове, завишаване на фискалния контрол, както и предварително деклариране на ДДС на рискови стоки, посочи Велкова. Според нея тези мерки ще може да се спази т. нар. швейцарско правило при индексирането на пенсиите от 1 юли.

Ръст на заплатите в бюджетния сектор ще има 10% само там, където не е имало увеличение през 2022 г., обясни още финансовият министър. Също така се предвижда ограничаването на разходите за командировки.

На Народното събрание също така ще се предвидят буфери, като да няма право капиталови разходи да се изразходват за други разходи, посочи още тя.

"Ще се върне 90-процентното изпълнение на разходите на четвъртото тримесечие и ненарушаване на бюджетното салдо от 10%", посочи тя. По принцип това не от най-добрите бюджетни практики, затова в последните години МФ не прилага това правило, но се налага да се върне, за да може да се спази бюджетното салдо от 3%.

Предвижда се при преизпълнение на приходи от приходните агенции (НАП и Агенция "Митници"), възнагражденията да се увеличат с 15% на служителите, а при преизпълнение в рамките на 100%, възнагражденията да се вдигнат с 10%.



ДДС ставките, които изтичат на 1 юли, ще се запазят на хляба, брашното, бебешките храни и книгите. ДДС на фитнесите ще бъде предложено да се върне.