Европейският съюз ще отложи решението за налагане на таван на цените на петрола от Русия поради разногласия между страните. Това съобщи Блумбърг, позовавайки се на свои източници.

Според тях редица държави, сред които Унгария и Кипър, се противопоставят на въвеждането на таван на цените на руския петрол, а в ЕС подобни решения се вземат само с единодушие.

Путин: Никакъв газ и никакъв петрол за страните, които въвеждат ценови ограничения

Много подробности все още се обсъждат. Например въпросът за нивото, на което ще бъде определен таванът на цените, все още е отворен.

Ембаргото на ЕС и САЩ върху закупуването на руски петрол доведе до рязко повишаване на цените, което позволи на Русия да пренасочи големи количества суровини към други пазари, най-вече към Индия и Китай. ЕС и САЩ претърпяха загуби, включително вторични ефекти под формата на инфлация. За да наложи ценови таван на руския петрол, Г-7 иска да създаде "широка международна коалиция" и да забрани всякакви транспортни услуги за руския петрол, ако той се продава на цена над договорената от "широката коалиция" граница.
БГНЕС