/ iStock/Getty Images
Служебният министър на външните работи Николай Милков и посланикът на Саудитска Арабия Халид бин Камал Факих са обсъдили двустранно сътрудничество в областта на енергетиката на среща, съобщиха от Министерството на външните работи. „Саудитска Арабия е готова да проведе разговори за доставка за България на нефт и природен газ“, е заявил посланик Факих, цитиран от МВнР.

Петролът на ОПЕК скочи до близо 119 долара за барел

От своя страна министър Милков е благодарил на посланика и отбелязал, че съвместно следва да се проучат начините и средствата за осъществяването на такава доставка.

По време на срещата двамата са обсъдили и партньорството в области като икономиката, инвестициите, селското стопанство, туризма, отбраната, високите технологии, здравеопазването, както и взаимна подкрепа на кандидатури в международни организации.

В същото време служебният заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България Хюсейн Хюсейнов.

В хода на разговора двете страни са подчертали двустранни отношения и стратегическото партньорство между България и Азербайджан, които на 5 юни 2022 г. отбелязаха 30 години от установяване на дипломатически отношения.

Радев и външният министър на Азербайджан обсъдиха енергийното сътрудничество

Българската страна открои голямата важност, която България придава на отношенията си с Азербайджан, като приоритетен партньор в региона на Южен Кавказ и широкия Черноморски регион, особено в контекста на енергийната диверсификация, подчертават от МВнР.

В хода на разговора е бил обсъден и въпросът за осъществяване на визита на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас.
МВнР