/ iStock/Getty Images
Това отново може да разпали спора с Гърция
Турция ще изпрати днес нов сондажен кораб за търсене на нефт и газ в Средиземно море, предаде Анадолската агенция.

В южния окръг Мерсин ще се състои церемония по изпращането на кораба "Абдулхамид Хан" на първата му проучвателна дейност в Средиземно море. На церемонията ще присъства турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Заради мисията на новия плавателен съд "Абдулхамид Хан" може отново да ескалира спорът с Гърция за правата върху газа. Партньорките в НАТО Турция и Гърция отдавна спорят за газовите находища в източната част на Средиземно море. 

Турция започна полагането на дълбоководни тръби за газопровод в Черно море

Атина обвинява Анкара, че извършва незаконни проучвания за газови находища край гръцките острови. Турското правителство отхвърля обвиненията и смята, че проучванията за газ са законни. Подобен конфликт съществува и с Кипър.

През 2020 г. спорът ескалира, след като Турция изпрати изследователския си кораб "Оруч Реис" в Източното Средиземноморие.

ЕС многократно осъди дейностите на Турция и наложи санкции заради сондажите край Кипър.

Засега не е ясно дали "Абдулхамид Хан" действително ще плава в спорни води.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че в суверенните територии на Турция няма да бъдат допуснати действия, насочени срещу страната. 

"Абдулхамид Хан" е четвъртият сондажен кораб на Турция. Плавателният съд бе купен миналата година от Република Корея. Той е дълъг 238 и широк 42 метра. Способен е да извършва сондажи на дълбочина до 12 200 метра и до 3665 метра под морското дъно. Това е сондажен кораб от седмо поколение, оборудван с най-съвременни технологии и един от едва петте плавателни съда в света от този клас.
 
БТА