/ Gulliver/Getty Images, архив
От 1 ноеври Сърбия няма да може да получава петрол от Русия, който се доставя в страната с танкери през Адриатическо море и след това по тръбопровод през Хърватия. Това каза сръбският президент Александър Вучич.

В края на юни Вучич заяви, че Сърбия трябва да намери алтернатива на руския петрол заради западните санкции срещу доставките на петрол с танкери от Русия. Тогава той посочи, че петролът може да стигне до републиката само по Адриатическия тръбопровод JANAF от пристанище Омишал в Хърватия до рафинерията Панчево на Сръбската петролна индустрия (NIS), която е 56,15% собственост на Газпром нефт и Газпром.

България и Сърбия се договориха за интермодален терминал на границата

"Какво ще правим с електроенергията, петрола? От 1 ноември за нас няма да има руски петрол, ще бъдем под санкции (заради ограниченията на доставките от Русия“, заяви Вучич в обръщение към гражданите.

По-рано той заяви, че от 1 ноември, поради новия пакет от санкции на ЕС, Сърбия няма да може да внася петрол от Русия и търси нови търговски складове, за да си осигури резерви. Сръбският президент заяви, че алтернативната суровина - петрол от иракския Киркук - е с 31 долара на барел по-скъпа от руския петрол, което би довело до загуби за бюджета от 600 млн. долара годишно. В средата на юли сръбският президент предположи, че "ако е необходимо, може да бъде постигнато споразумение с руснаците за предаване на NIS на държавата за срока на санкциите и връщането ѝ, когато санкциите приключат".

Николай Шулгинов, ръководител на руското министерство на енергетиката, и Ненад Попович, сръбски министър на иновациите и технологичното развитие, се срещнаха по-рано, за да обсъдят как да се справят с последиците от предстоящото ембарго върху доставките на руски петрол за Сърбия.

Пристанище Омишал се намира в северната част на остров Крък в Адриатическо море, където е разположен терминал за танкери с нефт и нефтопродукти. На 22 април JANAF, държавният оператор на тръбопроводи в Хърватия, заяви, че ще продължи да доставя суров петрол на NIS след отмяната на пакета от санкции на ЕС. През януари NIS подписа нов едногодишен договор с JANAF за доставка на 3,2 млн. тона суров петрол.
БГНЕС