БЛС няма да прави повече компромиси
БЛС няма да прави повече компромиси / netinfo

Няма да правим повече компромиси в преговорите с Националната здравноосигурителна каса по параметрите на Националния рамков договор за 2007 год. Това каза в Плевен председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов.

Съюзът ще настоява за нов тип политика по отношение на човешкия ресурс в здравеопазването, за да няма отлив на лекари от системата и за да се стимулира техния труд, каза още д-р Кехайов.

Съюзът ще настоява заплащането от касата за профилактичен преглед от семейния лекар да бъде 8 лева, при досегашни 4,15 лв. и предложени от Касата в момента 6 лева.

Няма да отстъпим и от цена 14 лева за първичен преглед при лекар специалист, докато Касата не промени своето предложение, което е 12.50 лева, посочи д-р Кехайов.

Политиците трябва да се постараят да отделят поне 6% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване, защото сегашните 4,6% са твърде недостатъчни. В повечето европейски страни санитарният минимум на здравеопазването се гарантира от 8% от Брутния вътрешен продукт, уточни председателят на БЛС.