Близо 800 майки са получили натура вместо детски добавки през 2014 г.
Близо 800 майки са получили натура вместо детски добавки през 2014 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Близо 800 майки са получили помощи вместо детски добавки през 2014 г.
78146
Близо 800 майки са получили помощи вместо детски добавки през 2014 г.
  • Близо 800 майки са получили помощи вместо детски добавки през 2014 г.

Близо 800 случая на даване на семейните помощи под формата на храна или заплащане на такса за детска градина е имало през миналата година, показва статистиката на Агенцията за социално подпомагане.

Около една осма от тези семейства са в община Раднево, област Стара Загора, установи проверка на Дарик. Вместо детски добавки, родителите на 100 деца получават документ за платена такса за детската ясла или градина.

Според официално представените вече промени в Закона за семейни помощи за деца от средата на годината всички видове помощи за непълнолетните майки ще се дават именно в натура - под формата на стоки или услуги. Това означава, че непълнолетна майка с едно новородено няма да получава по 135 лева месечно, колкото са детските и месечната помощ за отглеждане на дете до една година, а ще й се дават мляко, дрешки, памперси и други стоки от първа необходимост.

Според сега действащия закон някои видове семейни помощи, като детските добавки и помощта за отглеждане на дете до една година, могат да се дават под формата на социални инвестиции, иначе казано под формата на стоки и услуги, когато има съмнение за злоупотреба или когато родителите не полагат нужните грижи за децата си.

В община Раднево това засяга семействата на 100 деца, разказа пред Дарик директорът на местната дирекция "Социално подпомагане" Павлина Пойчева.

Парите от детски покриват таксата за детска градина: „По този начин семействата не задлъжняват финансово към детските заведения и това спомага за редовното посещение на децата им".

Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура

Според промените, които вече са на обществено обсъждане, семейните помощи за непълнолетни майки ще се дават изцяло в натура. Освен това техните родители няма да имат право на детски добавки.

Тази идея трябва да бъде доразвита с отчитане на индивидуален подход спрямо всяка майка, смята Вилма Петкова, която е директор на столичния комплекс за социални услуги, в който се работи и с непълнолетни майки: „Имаме различия и в храненето на децата - индивидуално към различните видове млека. Поносимостта към различните видове памперси".

Според статистиката през миналата година общо 5562 майки до 18 години са получили някакъв вид семейна помощ, като по-голямата част от тях са били над 16-годишна възраст.