Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура
Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура / снимка: БГНЕС
Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура
77904
Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура
  • Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура

Държавата ще спира всички видове семейни помощи на родители, които допуснат настаняване на детето извън семейството, а получилите еднократна помощ, ще бъдат задължени да я възстановят, ако до навършване на 2-годишна възраст детето бъде изведено от семейството заради насилие, отнемане на родителски права или трайно неполагане на грижи.

Това предвиждат промени в Закона за семейни помощи за деца, предложени от социалното министерство.

С тях се въвежда нов принцип на отпускане на детските добавки - това ще бъде сума според броя на децата в семейството и ще бъде най-висока за семейство с три деца.

Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура, а техните родители няма да имат право на този вид помощ. Социалното министерство предлага още повишаване на подоходния критерий за достъп до помощите и обвързването му с минималната работна заплата.

Новият модел на отпускане на детски добавки предвижда нарастване на общата сума за семейството до раждане на трето дете, което според сега заложеното в бюджета означава 35 лева за едно дете, 85 лева за две деца и 120 лева за три.

Социалният министър Ивайло Калфин ще настоява за вдигане на сумата за три деца. Изплащането на този вид помощ ще се прекратява, ако детето няма нужните имунизации и ако не посещава редовно училище, вследствие на което детските са спрени за 3 поредни месеца или за 6 месеца в рамките на една учебна година. Как ще се процедира със санкцията, ако само едно от децата не ходи редовно на училище, обясни Елена Кременлиева, директор на дирекция в министерството:

"Помощта продължава да се предоставя за останалите деца, но се намалява със съответния размер за това дете".

Родителите на първокласници ще връщат получена еднократна целева помощ и при нередовно посещаване на училище от детето им. За майките, които са студентки редовно обучение, а броят на подпомогнатите с 2880 лева е нараснал петкратно за пет години, се въвеждат допълнителни условия, обясни Кременлиева.

„Въвеждаме изискване майката и детето да живеят постоянно в България, както и майката да не е осигурена и да не получава обезщетения за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване. Промяна предлагаме и в начина на изплащане на помощта - на две части, като втората част ще се изплаща при представяне на уверение, че майката е записана следващ пореден семестър или съответно, ако е била в последната година от своето следване, е завършила висшето си образование, като срокът е навършване на 1-годишна възраст от детето", добави тя.

Промените предвиждат още въвеждане на еднократна помощ при осиновяване на дете, независимо от дохода, която да не надвишава размера на помощта за първо дете. За непълнолетните майки, които посещават редовно училище, се предвижда еднократна сума, в размер на сумата на спрените месечни помощи на техните родители.