/ Thinkstock/Getty Images
Детска градина
92615
Детска градина
  • Детска градина
Близо 10 000 деца влизат наесен в столичните детски градини. Зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов уточни, че свободните места за целодневен прием са 9700, а за почасово посещение в забавачките се разкриват 200 места.
 
Първото класиране ще бъде на 12 май. До тази дата родителите, които вече имат профили в Информационната система за обслужване на детските градини трябва да подновят кандидатурите си, останалите – правят нови.

Прокуратурата откри нарушения в над 100 наредби за прием в детските градини
 
"Свободните места през тази година са 9900, от които 9700 са за целодневен прием и около 200 са свързани с новата възможност за часово занимание за децата. Сутрешните часове за задължителните, така че броят на местата е общо около 9900. Можем да кажем, че родителите запазват своите профили, които имат до момента в системата, но това е много важно", каза Чобанов.
 
Той обясни и друга подробност, но изключително важна за родителите:
 
"Трябва да знаят, че трябва да направят нови кандидатури на децата за всяка градина, за която желаят детето да посещава. Като първо желание и първа кандидатура носи три допълнителни точки, второ желание и втора кандидатура носи две точки и трето желание и кандидатура носи една точка, така че е важно в какъв ред ги приоритизират", каза той.

Въвеждат почасови занимания в столичните детски градини
 
Ще има един краен срок за подаване на документи, който тази година е 11 май в 18:00 ч., а на следващия ден - 12 май, ще се направи публично класирането.
 
"Определено можем да очакваме, че към дадени градини ще има по-голям интерес, но общият брой на местата съответства на общия брой на децата", каза още Тодор Чобанов.