г
г / Thinkstock/Getty Images
Малките и средните предприятия трябва да се подготвят за промяната, която Общият регламент за защита на данните ще въведе след по-малко от четири месеца, заяви еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел във видеообръщение по време на конференция в НДК. Новите европейски правила за защита на личните данни на гражданите влизат в сила от 25 май. Това е най-голямата реформа в тази област от 1995 година насам. 

Проверете каква лична информация знае Google за вас

Регламентът беше одобрен от Европейския парламент на 14 април 2016 година след четири години подготовка и дебати. 

Правилата ограничават обхвата на лични данни, които компаниите могат да събират, съхраняват и използват в Европейския съюз. В закон ще се превърне т.нар. “право да бъдеш забравен”, което позволява на потребителите да искат от фирмите да отстраняват онлайн информация за себе си. 

Някои компании ще бъдат длъжни да назначат служител, който да отговаря за защитата на личните данни.

Нови по-строги изисквания за защита на личните данни


Според новия регламент, например, всеки под 16 години ще трябва да получи родителско разрешение, за да използва популярни дигитални услуги

При неизпълнение на правилата, глобата за компаниите може да достигне до 20 милиона евро или 4 процента от годишната печалба. 

Кой и как ни следи в интернет: Търсачките и социалните мрежи знаят всичко за нас

Технологичните гиганти в Силициевата долина усилено се подготвят за правилата, пише “Ню Йорк таймс”. Фейсбук и Гугъл ще наели стотици служители, които да ги проучат. Голяма част от фирмите преразглеждат начина, по който потребителите позволяват достъп до личните си настройки за поверителност. Някои са променили продукти, които ползват твърде голям обем лични данни. Има и случаи, в които фирми напълно са отстранили продукти от европейски пазар, тъй като биха нарушили правилата за защита на личната информация. 

Google Play премахна заразени с шпионски код приложения

Миналия ноември, например, Фейсбук представи програма, която с помощта на изкуствен интелект наблюдава потребителите за склонност към самоубийство. Програмата обаче не се прилага в Европа, тъй като използва данни за психичното състояние и здравето на хората.