Проверете каква лична информация знае Google за вас

/ ThinkStock/Getty Images
Повечето потребители са наясно, че Google събира информация за тях, но замисляли сте се какво точно компанията знае и не разполага ли с твърде много лична информация за вас.

ВИЖТЕ КОИ СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ ЗВЕЗДИ В GOOGLE

Ето 6 полезни линка, с които бързо ще проверите какви данни предоставяте на Google:

1. Какво мисли Google за вас

За да ви предложи подходящи реклами, Google събира информация за вас и създава профил. Вие обаче може да контролирате и преглеждате тази информация, както и да видите какво от нея Google предоставя на рекалмодатели. Ето чрез този линк можете да настроите вашите предпочитания.

Google разполага с инструмент, известен като Google Analytics, чрез който много търговци разбират кои страници сте посетили, колко пъти, кое ви е задържало вниманието за най-дълъг период от време. Има опция и да изключите събирането на този вид данни чрез този линк.
2. Какво знае Google за вашето местоположение

Ако използвате Android, мобилното устройство може да изпраща вашето местоположение на Google. Чрез този линк можете да видите цялата история на посетените от вас места или поне да видите колко от тях Google пази.

3. Можете да видите цялата история на търсенията си

Google помни всяко едно търсене, което сте правили чрез търсачката. Записва и абсолютно всяка реклама, върху която сте кликнали умишлено или не. Чрез този линк можете да проверите какво и кога сте търсили.

4. Списък с устройства, получили достъп до акаунта ви

Можете да видите списък с всички устройства, които имат достъп до акаунта ви, ако кликнете на този линк.

5. Кои приложения имат достъп до вашите данни в Google

В таблото за управление можете също така да проверите кои приложения имат достъп до вашите данни. Можете да видите и точния тип разрешения за профила и да редактирате достъпа оттук.

6. Изтеглете всичките си данни

Google има опция за създаване на архив с данните ви, събирани от собствените му продукти и приложения. От този линк можете да прегледате кои от вашите данни да архивирате: мейли, контакти, информация за профила, снимки, клипове и т.н.