/ БГНЕС
Европейската комисия глоби Google с 2,42 млрд. евро за нарушаване на антитръстовите правила на ЕС. Google е злоупотребил с господстващото си положение като машина за търсене, като е дал незаконно предимство на друг свой продукт — услуга за сравнително пазаруване, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Дружеството трябва да прекрати тази практика в срок от 90 дни. В противен случай ще му бъде наложена глоба в размер до 5% от среднодневния световен оборот на Alphabet, дружеството майка на Google.

През май ЕК глоби Facebook със 110 милиона евро

Google злоупотреби със своето господстващо положение като машина за търсене, като промотира своята собствена услуга за сравнително пазаруване в резултатите от търсенията за сметка на „изблъскването“ надолу на услугите на конкурентите му“, заяви комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

Комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията
Комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията БГНЕС

„Съгласно антитръстовите правила на ЕС действията на Google са незаконни. Google е лишил другите дружества от възможността да се конкурират въз основа на качествата на своите продукти и да разработват иновативни продукти. И което е най-важното, Google е лишил европейските потребители от истински избор на услуги и от пълноценно ползване на предимствата на иновациите“, допълни комисар Маргрете Вестегер.

От технологичния гигант изказаха „уважително несъгласие” с решението на европейския орган и съобщиха, че обмислят обжалване на рекордно високата глоба.