Facebook
Facebook / БГНЕС
Европейската комисия глоби Facebook със 110 милиона евро (122 милиона долара), тъй като американската компания е предоставила подвеждаща информация за придобиването на мобилното приложение за съобщения WhatsApp, предадоха световните агенции.

Facebook купува WhatsApp за 16 млрд. долара

Европейската комисия посочи, че когато Facebook е информирал институцията за придобиването от 2014 година е посочил, че не възнамерява да прави автоматично обединяване на акаунтите на потребителите на двете компании, но това се е случило през август 2016 година.

ЕК уточнява, че през 2016 година WhatsApp предложил обновявания, включително възможност за свързване на телефонните номера на потребителите си с потребителските акаунтите във Facebook.

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестегер заяви, че глобата е съразмерна и е възпиращ фактор.

Съд в Бразилия блокира 11 млн. долара на Facebook заради WhatsApp

Решението изпраща силен сигнал към компаниите, показвайки, че те трябва да уважават всички аспекти на законодателството на ЕС за конкуренцията, заяви Вестегер в съобщение, цитирано от Франс прес.

Глобата няма да отмени решението на Комисията да даде зелена светлина за покупката на WhatsApp и не е свързано с други разследвания по въпроси за защитата на данните, добавят от Комисията.

Съд в Бразилия блокира 11 млн. долара на Facebook заради WhatsApp
Guliver/Getty Images

БТА