Бившият ректор на Свищовската академия се пенсионира
Бившият ректор на Свищовската академия се пенсионира / Thinkstock/Getty Images

Бившият ректор на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов, чието име стана известно покрай редица разследвания на Нова телевизия, вече е официално извън висшето училище.

На заседание на Катедра „Финанси” днес е решено преподавателската дейност на 65-годишния преподавател да бъде прекратена, потвърдиха за Нова от академията. В негова подкрепа са гласували 11 души, а срещу него - 15. Величко Адамов ще се пенсионира на 1 септември заради навършване на 65-годишна възраст.

В началото на юни Адамов се барикадира в кабинета си, след като със заповед на образователния министър Тодор Танев беше избран служебен ректор на учебното заведение. Това се наложи заради съмнения в легитимността на избора на близката до Адамов Теодора Димитрова за ректор.

35-годишната професорка издаде заповед, с която разпореди на преподавателите и служителите на Академията да продължават да й се подчиняват, независимо че заповедта на министъра за отстраняването й от 3 юни предвиждаше предварително изпълнение.

Според съда мотивът на министъра да предвиди предварително изпълнение е обоснован, защото от закъснението на изпълнението на заповедта би могла да последва значителна вреда. Според ВАС заповедта е напълно законосъобразна, а жалбата на Димитрова е неоснователна, което наложи отстраняването на младата професорка.