Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик започва работа в руска фирма
Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик започва работа в руска фирма / Sofia Photo Agency, архив
Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик започва работа в руска фирма
91300
Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик започва работа в руска фирма
  • Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик започва работа в руска фирма

Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик напуска Държавния департамент след повече от 30 години служба и започва работа в руска фирма. В социалните мрежи американският дипломат съобщи, че от 1 януари 2017 г. вече ще е част от руска юридическа кантора. В компанията той ще отговаря за работата с американски и международни клиенти, както и за развитието на стратегически отношения с клиентите и въпросите на законодателството.

Новината американският дипломат съобщи сам в профила си в Туитър, посочвайки, че на 31 декември напуска поста съпредседател на Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която участва в посредническите преговори между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах.

„За мен беше чест да служа в Държавния департамент повече от 30 години", написа Джеймс Уорлик.

Той уточнява, че става партньор в най-голямата и престижна, по думите му, юридическа фирма в Русия. Уорлик публикува и линк към официалния сайт на компанията „Егоров, Пугинский, Афанасьев и партньори", в който се съобщава, че той ще се присъедини към екипа на компанията във Вашингтон през януари следващата година.

Джеймс Уорлик ще отговаря за работата с клиенти от САЩ и други международни клиенти, за развитието на стратегическите отношения с клиентите, законодателната и публичната политика на фирмата.

Руската компания отбелязва, че Джеймс Уорлик е завършил Станфордския и Оксфордския университет, както и Школата за право и дипломация "Флетчър" в САЩ, работил е за правителството на САЩ повече от 30 години и е един от най-уважаваните висши американски дипломати. Има дългогодишен опит като специален пратеник, преговарящ, съветник и ръководител на програмата.

Създадена през 1993 година компанията „Егоров, Пугинский, Афанасьев и партньори" е най-голямата юридическа компания в Общността на независимите държави (ОНД) и има предстгавителства в Русия, Украйна, Беларус, Великобританияа и САЩ. До момента тя предоставя услуги на работещи в Русия големи чуждестранни компании, правителствени агенции, международни организации и финансови институции на страните от ОНД.

Джеймс Уорлик е посланик на САЩ в България от януари 2010 г. до септември 2012 г. По време на престоя си у нас дипломатът бе известен с ексцентричното си поведение, като дори се снима в известен български сериал.