Бедстващи райони след падналите проливни дъждове
Бедстващи райони след падналите проливни дъждове / снимка: БГНЕС, архив

Усложнена е обстановката в няколко области на Южна и Югоизточна България след падналите проливни дъждове през последното денонощие. Преляха реки и язовири, много земи и имоти бяха залети. Наводнен бе ГКПП „Капитан Андреево", който бе затворен за движение, тъй като водата на пътното платно бе около половин метър. Привечер движението през пункта бе възстановено.

Най-силно засегнати са областите - Видин, Бургас, Ямбол, Хасково и Сливен. Пороите създадоха проблеми и в отделни общини в Шуменско и Старозагорско.

Със заповед на вицепремиера Томислав Дончев, който изпълнява функциите на министър-председател, докато премиерът Бойко Борисов е на посещение в Брюксел, на територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен и Видин е въведен в действие Националният план за защита при бедствие в частта "Наводнения".

На територията на община Раднево в област Стара Загора бе обявено бедствено положение. Наводнени са дворни места в селата Сърнево, Любеново, Знаменосец, Боздуганово, Тополяне и град Раднево. Прелели са преливниците на язовир Раднево и язовир Константиновец.

В област Сливен бедствено положение е обявено в части от населените места Желю войвода, Тополчане и Крушаре. При селата от Горно Алексанрово до Бинкос има повсеместни наводнения. Залети с вода са приземни етажи, дворни пространства и пътна инфраструктура. Няма пострадали хора. Живущите в района понасят сериозни щети от валежите, които не са спирали от 2 декември. Най-сериозно е положението в селата Жельо войвода, Тополчане и Крушаре. В селата Скобелево, Бинкос, Бозаджии, Биково, Младово също има сериозни щети. Река Тунджа е изляза от коритото си в района на Бинкос.

В област Ямбол, най-тежка е обстановката в общините Тунджа, Елхово и Стралджа. С помощта на пожарникари, спасители и полицейски служители в Община Стралджа са евакуирани 34 деца и 14 възрастни, които са настанени в местно училище. В община Елхово водите на Тунджа заплашват с евакуация над 100 души. Вследствие на продължителните валежи, положението в голяма част от селата на община „Тунджа" също е тревожно. В село Роза, прелялата от дерето вода, е наводнила къщи, дворове и улици. В с. Веселиново са наводнени улици, дворове, ниви, мазето на училището и два цеха. Засегнати от водата са къщи и дворове в селата Кукорево, Завой, Крумово и Кабиле. В с. Хаджидимитрово са залети ниви.

В Бургаска област остава влошена обстановката в общините Средец, Карнобат, Айтос и Сунгурларе. Има залети пътни участъци. В община Средец е обявено бедствено положение. Кметът на Бургас Димитър Николов отпътува към местността „Черниците", съобщиха от общината. С полицейско разпореждане там започна превантивна евакуация на местните жители заради високото ниво на водата в близкия микроязовир „Маринка". Ситуацията е предкризисна. Ако продължи да вали със същото темпо и количество, в Бургас ще бъде обявено бедствено положение. Следи се с особено внимание положението в село Извор, както и в квартал „Долно Езерово" на брега на Бургаското езеро, чието ниво застрашително се покачва.

Заради продължаващите валежи обстановката в област Хасково остава критична, но към момента няма опасност за населението, информират от областната управа. Проливният дъжд, който валя през цялата нощ в Хасковска област, вдигна критично нивата на реките и на много места те излязоха от коритата си, като заляха пътища и обществени сгради.

На територията на област Видин няма бедстващи хора, въпреки усложнената обстановка. Проблем остава прекъснатото електрозахранване. В началото на деня властите отчетоха, че в над 60 населени няма ток, в някои от няколко дни, като това създава и проблеми с водоснабдяването. До края на седмицата в пет училища на територията на областта няма да има учебни занимания. В сила е бедственото положение в Община Белоградчик, като 16 села в общината вече трети ден са без електричество. Всички населени места в община Бойница са без ток.

Нивото на язовир „Тича" е достигнало максимален обем и прелива през преливника, към този момент няма опасност за населението, съобщи за Дарик зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджаров, който се намира в близост до критичния водоем. По думите му преливането е контролирано и дежурни екипи ще продължават да изпускат язовира.