Базата на НСА край Равда вече е обект с национално значение
Базата на НСА край Равда вече е обект с национално значение / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Пенчо Гешев
52699
Пенчо Гешев
  • Пенчо Гешев

Учебната база на Националната спортна академия край Равда е обявена за обект от национално значение, реши правителството в началото на заседанието в присъствието на ректора на академията доцент Пенчо Гешев и студенти от учебното заведение. Това решение спира строителството на територията на базата, заяви Пенчо Гешев и уточни, че практически цялата площ на базата е реституирана, но няма започнало строителство.

Повторно защитената като национален обект територия е от 85 декара и не включва допълнителни 50 декара, разположени в началото на базата, върху които вече са построени хотели, обясни още Гешев. По думите му за тях ще бъде направен компромис.

Базата на НСА край Равда вече е обект с национално значение
netinfo

„В началото вече има застроени и вече настанени добросъвестни купувачи, голямата част от които са чужденци. Парадоксът е там, че срещу един от тези комплекси ние имаме спечелено дело, с влязла в сила съдебно решение, и притежаваме изпълнителен лист, но се получи доста силна реакция от страна на посолствата на Великобритания и Холандия, тъй като в тези сгради живеят техни граждани, добросъвестни купувачи. Опасността, ако не се одържи тази база с национално значение, е след години ние отново да спечелим делата, защото в момента е ясно, че голяма част от тези реституирани имоти са реституирани криминално, за което вече има и повдигнато обвинение на длъжностни лица. Тъй като тези дела не могат да спрат строителството, ще стана така, че след години ние отново ще спечелим делата, но вече тази база няма да е в този й вид. Така че редуцираният състав на академията се състои от тези застроени вече части и в северната част на комплекса територия, която не е жизнено важна за функционирането на базата", обясни Гешев.

Премиерът Бойко Борисов определи случая със споровете около базата като опасен прецедент заради решението на административния съд, което отменя първото решение на правителството за даване на статут на обект от национално значение. Борисов изрази надежда, че второто решение ще бъде посрещнато с разбиране от съдебната система.