Барозу: ЕК очаква по-конкретни резултати в борбата с корупцията
Барозу: ЕК очаква по-конкретни резултати в борбата с корупцията / cнимкa: Sofia Photo Agency

Еврокомисията не е съд, нито изпълнителна власт, за да каже на България какви мерки трябва да предприеме в борбата с организираната престъпност и корупцията, но очаква още по-големи и конкретни резултати в тази област. Това заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу след работен обяд с премиера Сергей Станишев.

Барозу подчерта, че страната ни е постигнала напредък в реформирането на съдебната система, но очаква още по-големи резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. И е много важно в тази посока да си сътрудничат всички институции, допълни той.

"Въпросът не е само в това, че Брюксел иска такава промяна, а както каза министър-председателят по време на обяда ни, в интерес на българските граждани е да се води резултатна борба с корупцията и организираната престъпност. Въпрос на обществена нагласа е тези, които нарушават закона, да не се поставят над него. Корупцията и организираната престъпност нямат място в ЕС. Те не могат да бъдат търпени", каза още Барозу.

Председателят на ЕК изтъкна без конкретика, че някои български граждани подкопават процеса на реформи и това би могло да засегне доверието към политическите сили.

Барозу каза още, че не може да се ангажира с прогноза относно мониторинговия доклад за България през юни. Но обеща, че той ще бъде обективен и ще отчита и напредъка и недостатъците. Стопирането на плащанията на евросредствата в областта на земеделието и транспорта възприемайте като алармата на часовник, препоръча Барозу.

Той получи орден „Стара планина” Първа степен, от президента Георги Първанов за големите му заслуги за освобождаването на българските медици.