Автобусни гонки към морето за повече пътници установили от ДАИ
Автобусни гонки към морето за повече пътници установили от ДАИ / снимкa: БГНЕС
Шофиране за по-дълго от разрешеното по-закон време и автобусна надпревара по пътищата към морето в преследване на повече пътници. Това са основните нарушения, констатирани от служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" в рамките на започналата кампания за контрол на пътническия автобусен превоз към морските курорти, каза пред Дарик заместник-директорът на агенцията Любомир Христов.

Той подчерта, че са командировани допълнителни екипи от страната за контрол на превоза в областите Бургас, Варна и Добрич през летния сезон.

„Към настоящия момент основният проблем е свързан със спазването на задължителните времена за управление и почивка на водачите. Водачите управляват повече часове отколкото българското и съответно европейското законодателство в тази област позволяват”, каза Любомир Христов.

Констатиране и надпревара за повече пътници?

„Това е другият проблем, касае тези, които обслужват редовните линии. Има констатации за това, че се извършват нарушения по отношение на това, че спират в населени места по Черноморското крайбрежие, за които нямат разрешение. Другият проблем е, че нарушават графиците, които имат като разрешени маршрутни разписания с цел да изпреварват под някаква форма свои конкуренти, за да вземат техните пътници”, заяви Христов.

Има ли вече наложени санкции?

„Да, при всяка една от тези констатации инспекторите, които констатират нарушенията съставят съответните актове за установена административни нарушения, след което процедурата е свързана с няколко дневно изчакване за обжалване и издаване на наказателни постановления. Около 500 лв. е санкцията за нарушаване на работното време”, каза Любомир Христов.