Австрия ще изчака резултатите от отварянето на Шенген по въздух и вода за България и след това ще реши дали да се отварят и сухопътните граници. Това заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхаред Карнер.

Австрийското вето за влизането на България и Румъния в Шенген остава

Той направи това изказване преди днешния Съвет по вътрешни работи и правосъдие, който се провежда в Брюксел. На него България е представена от вътрешния министър Калин Стоянов.

Според Карнер все още не е ясно как ще работи Шенген за България и докато това не стане ясно, определянето на следващи стъпки би било "контрапродуктивно".

Малко по-късно от МВР съобщиха, че е имало среща между вътрешният министър Калин Стоянов и Герхард Карнер. На нея министър Стоянов е запознал австрийския си колега с предприетите от българска страна действия, довели до чувствителен спад на миграционния натиск- укрепване на капацитета на гранична полиция, както със служители, така и с техническо оборудване, поддържане на оперативен диалог с турската страна. В максимална степен се използват както националните, така и ресурсите, предоставени от ЕК и Фронтекс. Двамата министри потвърдиха желание за продължаване на конструктивен и ориентиран към резултати диалог, добавят от МВР.

С министъра на вътрешните работи на Белгия Анели Верлинден, настоящ председател на Съвета на ЕС, Калин Стоянов е обсъдил актуални въпроси, свързани с миграционната ситуация. Българският вътрешен министър благодари за усилията на белгийското председателство за подобряване на функционирането на Шенген и е получил уверение и потвърдена подкрепата от страна на Председателството за финализиране на интеграцията на България в Шенгенското пространство.

От 31 март тази година Румъния и България ще се присъединят по въздушните и морски граници към Шенгенското пространство, което позволява свободно движение между държавите-членки за 400 милиона граждани.

Премиерът: България получава широка подкрепа за сухопътния Шенген и еврозоната

Двете страни са членки на Европейския съюз (ЕС) от 2007 г., но тъй като не са част от зоната без граници, от пътниците все още се изисква да показват паспорти при влизане.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС