"Много ще улесните българския парламент и гражданите, ако днес гласуваме две оставки - тази на Минчев и Вашата -  на Вашето правителство", обърна се към премиера Кирил Петков Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, от парламентарната трибуна при обсъждането на искането за оставка на председателя на парламента Никола Минчев. То бе внесено вчера по инициатива на "Има такъв народ" и подкрепено от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане.

Смятам, че днешният вот не само ще бъде демонстрация на друго мнозинство, за Вас лично и вашата парламентарна група ще бъде и урок, обърна се тя към Никола Минчев. Едно нещо беше вярно - думата "криза", за нея беше и дебатът - кризата в управлението, посочи Атанасова.

Г-н Минчев, Вие, вероятно, ще направите изказване, в което ще оборите много от мотивите за оставката Ви, но истината е, че вчера погазихте правилника на Народното събрание, коментира Атанасова. По думите ѝ през изминалите шест месеца Минчев го е правил системно и със силата на мнозинството е успявал по три пъти да бъдат гласувани  различни решения. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС отбеляза, че за времето, откакто е на поста, Никола Минчев има едно изказване от парламентарната трибуна, от което не може да бъде преценено колко брилянтен юрист е, както твърдят съпартийците и поддръжниците му. Минчев разбра, че процедурите са част от парламентарния живот, че има различно мнение, но той беше председателят, който постави решетки на входа на българския парламент, продължи Атанасова.

Все по-неясен става въпросът с какво днес този дебат допринесе за държавата, за гражданите, за диалога, решенията за кризите, започна изказването си председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. И добави - днешният ден е още един срамен ден за българския парламент, парламентаризъм. Стигна се дотам, че се демонстрира емоционална нестабилност от най-високата трибуна в държавата - от хора, които имат самочувствието, че могат да решават кризи, да управляват държава, да имат решенията, да са промяната, посочи политикът. По думите на Атанасова днешният дебат е започнал с лексика, която по-скоро може да бъде определена като лексика за разчистване на вътрешнокоалиционни отношения.  Много се говори за морал и кой може да дава морални оценки, как ли не бяха наричани народни представители днес - "мафия", "задкулисие", говореше се за мръсни пари, престъпни схеми, за поръчково разчистване на сметки, каза представителят на ГЕРБ-СДС.

Моралът много често се ползва за алиби, последните две години  често историята ни учи, че най-зловещите издевателства също са се правили от морални съображения, посочи още Атанасова. Днес, изтъкна тя, в НС видяхме издевателство срещу демокрацията включително. В момента се намираме в ситуация, в която днешният дебат не коментира мотивите за оставката, процедурата, а много други наслоени противоречия, стигна се до заиграване с етническата карта, подчерта също председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.
БТА