Атанасов: Има връзка между „Октопод и разследването на смъртта на Ахмед Емин
Атанасов: Има връзка между „Октопод и разследването на смъртта на Ахмед Емин / снимкa: Sofia Photo Agency
Атанасов: Има връзка между „Октопод" и разследването на смъртта на Ахмед Емин
26384
Атанасов: Има връзка между „Октопод" и разследването на смъртта на Ахмед Емин
  • Атанасов: Има връзка между „Октопод" и разследването на смъртта на Ахмед Емин

Атанас Атанасов от ДСБ коментира в кулоарите на парламента, че има връзка между операцията „Октопод" и разследването на смъртта на Ахмед Емин. Той обаче отказа да уточни дали Алексей Петров е връзката. Според него тезата, че ДАНС е използвала Емин, за да следи лидерът на ДПС Ахмед Доган, е достоверна.

Ето какво още каза Атанасов по темата:

„В писмото на Ахмед Емин става ясно, че той говори за това, че не е предател и така нататък и, че обича родината си. Сега се установява, че толкова време след като тези материали са били отделени и изпратени за проверка, никой не е работил по тях, трябва да се установи кой и защо не си е изпълнил задълженията или си е нарушил задълженията. Обстоятелството, че ДАНС, получавайки задачата от прокуратурата с всички тези материали, не е извършила никакви действия, това нещо аз го свързвам със сега течащото разследване по „Октопода". Аз съм убеден в това, че бившето ръководство на ДАН не е предприело никакви действия по възложената от прокуратурата задача и това е станало абсолютно умишлено, защото явно в дъното на цели този случай стои Държавна сигурност. Според мен в хода на разследваното по „Октопод" са излезли факти и обстоятелства, свързани със смъртта на Емин".

Ахмед Емин се самоуби на 17 октомври 2008 г. Той се е застреля в сараите на Доган в Бояна. Разследването посоччи,че спусъкът Емин дръпнал сам, а решението бил взел предварително. Той е стрелял с дясната си ръка, от упор в слепоочието. Експертите са доказали още, че в момента на самоубийството си Емин не е бил под въздействие на психотропни вещества.