/ БТА
Асен Василев отрече докато е бил министър на финансите при него са идвали Стефан и Марин Димитрови. Това стана по време на изслушване на бившия министър на финансите  във Временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници".

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС обяви, че има постъпили данни, че двамата обвиняеми са посещавали Министерството на финансите.

"Данните са, че Стефан и Марин Димитрови са посещавали 2 или 3 пъти финансовото министерство. Те не са записани официално, но са посрещнати и въведени от експерта от политическия кабинет на министъра Лъчезар Ставрев, който е известен като ваш личен шофьор. Кой ви се обади да ги посрещнете, кой ви ги изпрати?", запита Назарян.

"Тези лица не са посещавали МФ и не съм се срещал с тях. Новият министър го потвърди пред тази комисия. Нека да ви обясня как става влизането във финансовото министерство. Човек трябва да е записан в моята програма и без да е минал през личния ми секретар, шансът за среща с мен е нулев. Вратата е с пропуск, има камери. Тези лица чухме от ДАНС, че са наблюдавани от 2022 г. - ако е така, ДАНС трябва да разполага със записи и данни за тяхното посещение", обясни пред депутатите Василев.

комисия Митници
БТА


Бившият финансов министър обяви пред депутатите, че рентгените на "Капитан Андреево" не са работили по време на служебното правителство на Румен Радев. "Там беше като разграден двор. Пропуските бяха хартиени, нямаше контрол на достъпа - не може да се проследи кой пропуск е валиден, кой не", каза Василев.

"Не е работа на министъра на финансите всеки ден да гледа за този или онзи каналджия. Работата му е да задава общата рамка и да гледа за пропуски в работата. По повод влизането в Шенген имахме среща с Гранична полиция, с митниците, с МВР. И се установи, че е разграден двор. В Капитан Андреево нямаше камери, издадени са пропуски на частни лица и фирми, които не се проверяват от МВР и ДАНС за съпричасност към евентуални престъпления както се правят профили на митническите служители", описа каква обстановка е заварил по граничните пунктове Асен Василев. По думите му част от товарите, пристигащи с товарни влакови композиции не е можело да се проверяват, тъй като няма нужните за целта рампи.

На заседанието присъстваха и Георги Господинов и Николай Петков - служители в Агенция "Митници". Двамата бяха категорични, че никога не са виждали Марин и Стефан Димитрови на ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово", както не знаят двамата да са имали някаква комуникация с митничари там.
 

комисия Митници
БТА


Припомняме, че бившият главен секретар на МВР Живко Коцев бе привлечен в качеството му на обвиняем за участие в организирана престъпна група, част от която са бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови и задочно - Никола Николов, по прякор Паскал. Банкова също е с повдигнати обвинения.

Във вторник съдът наложи постоянен арест на Стефан Димитров.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня