/ БГНЕС
"Това, което видяхме по времето на г-жа Банкова, е рекордно заловени пратки", заяви съпредседателят на ПП
Съпредседателят на ПП Асен Василев отрече да познава Никола Николов - Паскал и Стефан Димитров. Пред журналисти той обяви, че познава само Петя Банкова. 

Той отбеляза, че няма значение кой го е запознал с нея. 

"Има следствие и съд, които да установят реалните факти. Това, което ние видяхме по времето на г-жа Банкова като шеф на митниците, е рекордно заловени пратки за наркотици, суми и пратки за цигари", заяви съпредседателят на ПП. 

По думите му количеството хванато през 2023 година количеството цигари е повече от предишните три години взети заедно. 

"Аз не мисля, че това е атака срещу Асен Василев, свидетели сме на един пошъл, политически фарс", коментира той във връзка с коментарите свързани с него и обвиняемите по казуса с митниците. 

Василев отрече да е имал информация за подобен канал за контрабанда, докато е бил министър на финансите. 

Той отбеляза, че шефът на ДАНС Пламен Тончев е заявил, че той е имал информация, но не я предоставил на министъра на финансите. 

Съдът остави в ареста шефката на агенция „Митници“ Петя Банкова

"Това, че ДАНС знаят за тези канали и не са уведомили никой за тези две години е абсолютно скандално. Тази разработка е започнала по времето на служебен кабинет през 2022 година. Ако тогава е имало политическо покровителство логичните въпроси са кой тогава е покровителствал този канал и как се е случвал", заяви Василев. 

Припомняме, че председателят на ДАНС Пламен Тончев заяви, че "в хода на работата е установено, че Стефан и Марин Димитрови разполагат със значително влияние с МВР. С Живко Коцев и други служители те поддържат контакт”, предаде БГНЕС. 

Тончев обясни, че са създали контакти и с хора от Агенция Митници.

Шефът на ДАНС подчерта, че основната роля на братята Димитрови в контрабандния канал е да осъществяват контакт с хора на висши публични длъжности с цел осигуряване на протекция. Той обясни, че е постъпвала информация за замесени митнически служители в тази схема.

Тончев заяви, че до месец април 2023 г. Петя Банкова е била служител на ДАНС и не е имала официален достъп до информация касаеща дейността на Агенция “Митници”. Сигнали за противозаконна дейност към Банкова не е имало не мога да кажа по какъв начин е назначена за шеф на Митниците и с чии протекции е ползвала”, посочи шефът на ДАНС.

Тончев обясни, че е знаел за контактите на Банкова с братята Димитрови, но като заместник-директор на Митниците не е имала правомощия да осъществява действия в тяхна полза. “Вече след това като директор е подпомагала Стефан и Марин Димитрови. Не мога да кажа, че министърът на финансите е знаел за нейните действия”, заяви Пламен Тончев. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня