Армията ни е в състояние да изпълнява мисиите и задачите си, отчете новият министър
Армията ни е в състояние да изпълнява мисиите и задачите си, отчете новият министър / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Въпреки всички затруднения въоръжените сили са в състояние да изпълняват своите мисии и задачи. Това е заявил министърът на отбраната Ангел Найденов. Министърът е изслушал днес доклади на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов и висшия команден състав на Българската армия за състоянието и трансформирането на въоръжените сили, съобщиха от военното ведомство.

Министърът е подчертал, че няма да се допускат компромиси с осигуряването на контингентите и нивото на бойната подготовка. Найденов е поставил като задача да се подготвят конкретни предложения за решения на поставените въпроси.

На съвещанието в министерството ген. Симеонов е обобщил, че окомплектоваността на военните формирования позволява изпълнението на конституционните им и съюзническите задължения.

Началникът на отбраната, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командирите на видовете въоръжени сили генерал-майор Нейко Ненов, генерал-майор Константин Попов и контраадмирал Румен Николов са поставили за обсъждане и проблемни въпроси, които засягат осигуряването на контингентите и формированията, реализирането на инвестиционните проекти за модернизация, както и социалния статус на военнослужещите. Бил е споделен изводът, че е необходимо да се оптимизира процесът на планиране на финансовите средства и да се усъвършенства нормативната уредба, свързана с логистичното и вещево осигуряване на формированията от видовете въоръжени сили.