/ Dariknews.bg, архив
Англичани, испанци и италианци идват у нас организирано от туристически фирми, за да лекуват зъби и да слагат зъбни импланти, да коригират зрението си, за операции и лечение на ортопедични проблеми. Те предпочитат нашата страна не само заради високото качество на услугите, но и заради ниските цени, показват данни на Клъстъра за здравен туризъм в България.

Хубавото е, че това са здравноосигурени лица, за които плаща съответният здравноосигурителен или застрахователен фонд, а не социално слаби. Това каза за "Монитор" председателят на клъстъра д-р Венцислав Стоев и уточни, че те пристигат с чуждестранни туроператорски фирми.

Българите се лекуват в Израел и Германия, руснаците идват на здравен туризъм у нас

Повечето от тях идват определено за лечение и съвсем малка част се интересуват и от друг тип туризъм, като например музеи, природни, исторически и етнографски паркове, допълни д-р Стоев.

По данни на Клъстъра за здравен туризъм разликата в цените на медицинските и стоматологичните услуги в нашата страна и във Великобритания е близо 30%, а с Швейцария - дори 80%. В САЩ те са по-скъпи спрямо тези у нас с 80%, а в Русия с 40%. С 40% е по-евтино у нас и от Турция. Освен това във Великобритания за планово лечение се чака понякога и над шест месеца.

12 клиники от цялата страна към момента приемат задгранични пациенти чрез клъстъра. Те са в София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора. От болниците най-предпочитани заради високия стандарт на качеството, отличните специалисти и грижи са "Софиямед", "Света Екатерина" и "Токуда", посочи д-р Стоев.