Ангелов се отметна за бонусите в армията, военни обмислят да пушат протестно
Ангелов се отметна за бонусите в армията, военни обмислят да пушат протестно / Sofia Photo Agency, архив
Ангелов се отметна за бонусите в армията, военни обмислят да пушат протестно
46901
Ангелов се отметна за бонусите в армията, военни обмислят да пушат протестно
  • Ангелов се отметна за бонусите в армията, военни обмислят да пушат протестно

Заради поредното намерение на правителството и работодателите да орежат социалните придобивки в армията и последната заповед на военния министър, с която отмени обещаните преди изборите бонуси, военнослужещи обмислят протести. Това заяви пред Дарик майор Иван Милов, председател на Легия „Раковски”. Заради последното решение на министър Ангелов, вероятно много военни са обидени, коментира Милов. „Засега пушенето не стой на дневен ред, докато не се ориентираме в ситуацията”, уточни той. По думите му за момента не е взето окончателно решение за изразяване на протестна позиция.

Военният министър Аню Ангелов заговори за бонусите за високи постижения в армията през септември, повтори, че ще бъдат раздавани на всички по време на изборите, а миналата седмица заяви, че парите трябва само да бъдат преведени. Вчера обаче със заповед отмени решението си. Спестените пари от фонд „Работна заплата” в министерство ще бъдат дадени за погасяване на задълженията от 82 млн. лева за нови хеликоптери „Пантер”.

„Пренасочването на спестените средства за разплащания за догодина е тежко решение за всички, но по този начин се осигурява нормалното функциониране на Въоръжените сили през следващата година”, пише в мотивите на военния министър.

В същото време от Легия Раковски” ще обявят следващата седмица дали ще предприемат протестни действия до колкото им позволява закона за отбраната и Конституцията. По думите на Иван Милов, председател на военния съюз, обещаните бонуси за военнослужещите са били по около 350 лв.

„Според нас, ако са обещани за едно нещо пари, а след това се дават за друго нещо, не е нормална практика. Действията на министъра да се обещае нещо, може би тогава му е дошло времето, не мога да го коментирам, но за на с е неприемливо по този начин да се подхожда към българските военнослужещи. Доста хора биха се почувствали излъгани”, обясни той.

„Пряко да се прехвърля отговорността за тези хеликоптери на Министерството на отбраната и от тук директно върху гърбовете на всички военнослужещи, не е коректно от страна на финансовото министерство. Излиза, че самите ние, военнослужещите, си плащаме вертолетите, които ще работят за България”, изтъкна още Милов.

Военният министър Аню Ангелов отрече да е давал предизборни обещания. След заседание на парламентарната комисия по отбрана, той посочи, че очаква от военнослужещите разбиране, защото е бил изправен пред трудното решение - за това дали сега да даде пари за допълнително материално стимулиране или следващата година да не може да осигури заплати за армията. И в същото време, без да обещава, намекна, за бонуси, но през декември. „Дали няма да останат някакви средства, тогава бихме мислели”, заяви Ангелов.

Четете интервюто с майор Иван Милов