Андреева не съжалява нито за решението, нито за начина, по който уволнила Миланов
Андреева не съжалява нито за решението, нито за начина, по който уволнила Миланов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Лошо финансово състояние през последните месеци на „Пирогов" е причината за уволнението на директора на лечебното заведение - проф. Стоян Миланов. Това заяви в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева и допълни, че всеки министър има правото да взема решения кого да уволни и кого да назначи.

„Пирогов" в последните две години показва, че е лошо управлявано лечебно заведение. „Пирогов" е институция и там не може да има сътресения", обяви д-р Андреева. По думите й за една година показателите на лечебното заведение се влошили, като финансовата загуба на болницата е за 6 млн. лв. и непрекъснато влошавала своите показатели.

Относно уволненията на тъмно, д-р Андреева отвърна: „Няма принцип някой да бъде извикан и да му бъде съобщено. Както се назначават, така и се освобождават - по решение на принципала, ръководителите на лечебните заведения. На кого да го съобщя? Няма практика да се съобщава публично смяната на ръководителите на лечебно заведение".

От своя страна пред Нова ген. Стоян Тонев - зам.-кмет на София по здравеопазване и бивш шеф на ВМА, коментира, че при тази ситуация, която се е създала в Министерството на здравеопазването, с безпринципните смени и промени в обществените поръчки се говори, че се е искало от шефовете на болниците пари, за да няма смени: „Създават се условия на интриги, несигурност, която влошават работата на министерството".

Изказването му бе по повод информацията за сменените и впоследствие прекратени заповеди за уволнение на шефове на големи болници.

През последната седмица при него дошли десетина души от Здравното министерство, които му обяснявали за подобни кадрови смени.

По думите на д-р Стоянов такъв вид освобождаване трябва да става с мотиви, а лошото финансово състояние на „Пирогов" е на повече от 3 години.

„Няма друго лечебно заведение, което с такива темпове да трупа финансови загуби. Това е една от болниците, следени отблизо от МЗ", твърди д-р Андреева.

Тя отрече да е чувала да се искат пари от шефове на болници, за да не бъдат отстранявани.

„Аз съм министър до последния момент. Имам право да взимам своите решения. Не съжалявам нито за начина, по който съм го направила, нито по отношение на решението, което съм взела", категорична бе д-р Таня Андреева.

„Действително, пироговчето в Бургас е спрян проекта, тъй като имаше сигнали, че се притискат фирми за високо заплащане по отношение изпълнението на проекта. Сумата е върната в МЗ и е насочена към Пловдив", обясни д-р Андреева.