Кирил Ананиев
Кирил Ананиев / БГНЕС, архив
"Разследването тече, дано не се окаже, че са пушили в стаята", коментира премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев изразиха огромната си благодарност към дежурния екип на болницата, МВР и Пожарната, които са успели да предотвратят още по-голяма трагедия тази нощ в "Пирогов". Ананиев обясни, че реакцията на всички е била адекватна и мигновена и така са били спасени и останалите пациенти в болницата, които също са били в опасност.

Министърът добави и че към момента болницата функционира нормално, като известни затруднения има само в противошоковата зала.

Взривът в „Пирогов” възникнал от цигара?

Борисов изрази надежда и че причината за пожара не е наистина запалена цигара.

"Ананиев и Младенов ми докладваха за случая в "Пирогов", разследването тече, дано не се окаже, че са пушили в стаята", каза той.

"Да изкажем благодарност, че са живи обгазените хора. Леко са обгазени, но можеше да стане голяма трагедия", продължи Борисов.

"Едно голямо човешко професионално благодаря на дежурния екип на "Пирогов", на МВР, пожарната и служителите, които проявиха мигновена и адекватна реакция към ситуацията. Пожарът възниква в една от стаите на Второ вътрешно отделение, където са били и двамата мъже. Единият е бил с много сериозна кислородна недостатъчност, било е необходимо да бъде лекуван с по-голям обем кислород. Другият е бил доведен вечерта, не искам да коментирам какво му е било състоянието. Не само двамата мъже, които са починали, са били под заплаха, а и още 80 души. Ако не е била адекватната реакция на персонала, щеше да е много по-голяма белята", посочи и Кирил Ананиев.

Взрив и пожар в „Пирогов“, двама пациенти загинаха

Той подчерта, че причината за случилото се едва ли е кислородната системата, тъй като апаратите не са стари и работят нормално.

"Тези апарати работят нормално, не са никак стари, причината не е в тях, това е мое мнение. Но има процесуално следствени действия, които да го докажат", добави здравният министър.

Той успокои, че в момента болницата работи в нормален ритъм, не се връщат пациенти.

"Ще бъдат върнати хората в стаите, в които са си били, нормален е ритъмът на работа, създадена е пълна организация, не се връщат пациенти. Има малки затруднения в противошокавата зала, но и те ще бъдат преодолени", обеща Ананиев.