Пирогов
Пирогов / БГНЕС
Огънят е потушен светкавично, 32 души са евакуирани от Второ вътрешно отделение
Взрив с последвал пожар в  "Пирогов" рано тази сутрин уби двама пациенти от Второ вътрешно отделение.

Загиналите са мъже на 55 г. и на 68 г., близките им са уведомени, съобщи на място здравният министър Кирил Ананиев. Единият загинал е бил на кислородно дишане, тъй като е имал заболяване на белите дробове.

Инцидентът е станал около 3.54 сутринта. Взривът е избухнал най-вероятно от кислородната система в една от болничните стаи, а жертвите са били настанени там за лечение. 15 души са обгазени, а други 32 пациенти са евакуирани от отделението.

Няма опасност за живота на никой от тях, увери здравният министър, който заедно с вътрешния Младен Маринов и шефът на ГД "Пожарна безопасност" пристигнаха в спешната болница около 6.00 сутринта.

Младен Маринов изключва възможността за терористичен акт за пожара в „Пирогов” (ВИДЕО)


 Пожарът вече е погасен от огнеборците, които са се отзовали в "Пирогов" светкавично и с 12 пожарни коли.

Сигналът за инцидента е получен в оперативния център на Столичната пожарна около 4 тази сутрин. Незабавно към мястото са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 25 минути след избухването му.
 

NOVA


По неофициална информация има обгазени пожарникари.

4 линейки на "Спешна помощ" са отишли на помощ на "Пирогов", повикани от временно изпълняващия длъжността проф. Габровски, съобщи по NOVA говорителят й Катя Сунгарска. По думите й не се е наложило да помагат.

"Ние сме повикани, ако се наложи, ако трябва да бъдат прехвърлени някои от пострадалите в други лечебни заведения", уточни Сунгарска.

Открита е гореща телефонна линия - 02/91 54 540, на която могат да се обаждат близките на пострадалите пациенти от Второ вътрешно отделение. Това съобщи проф. Никола Габровски, който е временно изпълняващ длъжността директор на "Пирогов".