/ iStock/Getty Images
Поленовата алергия става все по-разпространена сред градското население. Това каза за „Фокус“ алергологът д-р Тихомир Мустаков. Като начало на лечението на първо място е избягването на алергена, а след това имунологичното лечение, което продължава няколко години, каза още той и обясни, че в града полените са по-опасни.

Как да преборим пролетните алергии с билки? (ВИДЕО)

„Замърсеният градски въздух, обогатен със сажди от двигатели и други източници на горене, свързва в по-големи конгломерати поленовите зърна и по тази причина ги държи в долния слой на въздуха, където ние дишаме. Иначе голяма част от полените излитат на голяма височина, където не са в контакт с хората. Освен това комбинацията от полени и сажди е много по-агресивна за лигавицата на дихателната система, което ги прави и по-силно алергизиращи“, обясни той.

Храните, които облекчават пролетните алергии (ВИДЕО)

Д-р Тихомир Мустаков каза още, че съставянето на поленов календар е важно за намаляване на контакт със съответните растения. Той обясни, че алергията се осъществява на ниво лигавица. За около 40% от хората с клинична поява на поленова алергия се счита плесен, на име Алтернария, която се развива в пролетния и есенния сезон. В ранна пролет е и размножителният период на домашно-праховите микрокърлежи, което засилва и домашно-праховите алергии.
Агенция "Фокус"