Агенцията по сигурността - без дознатели, но с цялата информация в държавата
Агенцията по сигурността - без дознатели, но с цялата информация в държавата / netinfo

Тройната коалиция ще внесе в началото на седмицата в парламента готовия законопроект за създаване на Национална агенция за сигурност (НАС), научи Дарик радио. Документът ще бъде внесен от шестимата депутати от „Коалиция за България”, НДСВ и ДПС, които подготвиха закона.

В него не се предвижда агенцията да има собствени дознатели, но се дава право на новата структура да има специален достъп до информацията на всички държавни институции. Агенцията ще подлежи на контрол от страна на Народното събрание, а председателят й всяка година ще внася в парламента доклад за работата й. Засега с най-големи шансове да оглави структурата все още е секретарят на правителствения Съвет по сигурността Петко Сертов.

Агенцията ще има разузнавателни, контраразузнавателни както и оперативно-издирвателни функции. НАС ще разкрива противодействия, предотвратява корупция по високите етажи на властта, ще се бори с разузнавания в полза на чужди сили и ще има за задача да работи срещу опасностите за единството на нацията и заплахата за териториалната цялост на държавата.

Министерствата и ведомствата ще са длъжни да предоставят достъп до информационните си масиви въз основа на специална съвместна инструкция. НАС ще може да използва специални разузнавателни средства, да предупреждава устно или писмено уличените в престъпления лица, а логистичните полицейски дейности ще се извършват от нова – криминално-разузнавателна дирекция във вътрешното министерство.

Председателят и заместниците му ще имат мандат от 5 години, като шефът на агенцията ще се назначава с президентски указ по предложение на правителството.

Ръководството на агенцията ще мине проверка за чисто минало и евентуална съпричастност към дейността на бившата Държавна сигурност.

Според текстовете на проектозакона, вътрешният министър ще получава от НАС информация, която е свързана с националната сигурност и борбата с престъпността, а военният министър и началникът на Генералния щаб – данните, свързани с армията.