Агенцията по рибарство се преместила в Бургас само на хартия
Агенцията по рибарство се преместила в Бургас само на хартия / снимка: DarikNews.bg, архив

Въпреки решението на Министерски съвет Агенцията по рибарство и аквакултури да се премести в Бургас и направения ремонт за 150 000 лева, преместването се оказа само на хартия.

Сградата, предвидена за администрацията, стои необитаема, предаде bTV.

За рибарите в Созопол с едно от най-големите пристанища в България е необяснимо защо морската администрация се намира на 400 километра от морето.

„Разстоянието, времето, разходите. В София кой ползва услугите на ИАРА, софиянци или бургазлии и варналии", пита собственикът на риболовен кораб Георги Андонов.

Ремонтът на сградата, която трябваше да приюти администрацията на Агенцията, е приключил от близо половин година, но стаите стоят празни.

Директорът на дирекция „Общински имоти" в Бургас Тина Писарова обясни, че всички подови настилки са сменени с ламинат, подновени са всички врати и дограми, цялата електрическа инсталация и ВиК инсталация.

„Специално изискване беше контролът за достъп - с магнитни карти", допълни Писарова.

След като огледали сградата, от ИАРА си харесали по-големите стаи на третия етаж за директорски кабинет и за заседателни зали. Новото ръководство на агенцията обаче твърди, че реални стъпки за преместване не са предприемани.

„Министерството на финансите е осигурило средствата, пристигнали целево за ремонт на тази сграда", обясни пред bTV кметът на Бургас Димитър Николов.

Парите са отпуснати в края на ноември 2012 г. От първоначалните 350 000 лева общината е спестила 200 000, които са пренасочени за ремонт на друга сграда.

В отговор, от земеделското министерство извадиха доклад още от август, според който нуждата от местене отпаднала. Причините - ще се затрудни комуникацията с другите структури в столицата, а и няма пари за командировки.

Договор за ползване на сградата, която е в активите на трето министерство - това на транспорта, пък изобщо не е подписван.

„При отпадане на необходимостта от пряко използване, могат да се търсят варианти, евентуално за отдаване на помещения под наем", обясни зам.-министърът на транспорта Петър Киров.

Земеделското министерство ще търси вариант отново да промени Закона за рибарството и аквакултурите, в който пише, че седалището на Агенцията е в Бургас.