/ iStock/Getty Images
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за трета поредна година отбелязва Деня на детето с празничен концерт. Този път събитието се съчетава и с началото на инициативата "Най-голямото детско "благодаря", съобщават от институцията.

От 1 юни до края на 2020 г. Агенцията ще събира кратки видеа до 20 секунди, които ще се монтират в един видеоклип и ще се подготви кандидатурата на децата от България за рекордите на Гинес. Колкото повече видеа се съберат, толкова по-голям е шансът каузата да спечели. Сумата от наградата ще бъде предоставена за подкрепа на деца без родители и за деца с изявени дарби.

"Най-много добрини правим за децата си и като родители, и като близки или професионалисти. Ето затова избрахме на този празничен ден да поставим началото на инициативата "Най-голямото детско "благодаря". Нека заедно покажем, че децата в България уважават и ценят хората до себе си - семейството си и всички тези, които се грижат за тях, които им помагат, които ги обичат и ги карат да се чувстват щастливи", посочва председателят на ДАЗД Елеонора Лилова.

Концертът, подарък от екипа на ДАЗД за всички деца от всяка точка на България, е бил излъчен на живо във Facebook страницата и YouTube канала на Агенцията. Водещи на двучасовия видео стрийминг са били председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова, Диян Калайджиев от Благоевград и Ванеса Филипова от Банкя, членове на Съвета на децата и малката Божидара от София.

За поредна година празникът по повод Деня на детето е под патронажа на Марияна Николова, вицепремиер по икономическата и демографската политика.

"Аз зная, че днес се обръщам към бъдещите инженери, лекари, учители, изследователи и творци на България. Също така зная, че за да успеем се изискват много усилия и отговорности от нас възрастните, от вашите родители, но също така и от децата. Скъпи деца, на днешния ден бих искала да ви уверя, че всички, които са отговорни за благополучието на децата у нас работят с професионализъм и ентусиазъм", заявява в поздравителното си слово вицепремиерът Николова. Тя подчертава, че държавата и обществото трябва да гарантират образованието, здравеопазването, условията за творчество и спорт на децата.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, заместникът ѝ Зорница Русинова и омбудсманът на Дияна Ковачева са поздравили децата на живо по време на видео стрийминга. Поздравителен адрес до председателя на ДАЗД е изпратила и Мария Габриел, комисар по иновации, научни изследвания, образование, култура и младеж. "Нека заедно насърчаваме таланта и изявите на децата ни, да ги учим да се радват на малките неща, да са смели, справедливи и честни", посочва Габриел.