/ iStock/Getty images
Руската църква е собственост на руското посолство, съобщиха от Агенцията по вписванията, предава БНТ.

"След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация", се казва в становище от Агенцията по вписванията.

"Видно от съдържанието посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийски Районен Съд на основание приложените към молбата на Посланика на Посолството на Руската Федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство", допълват от Агенцията.

Скандалът около Руската църква се разраства, с цветя и свещи хората поискаха да отвори врати

Припомняме, че скандалът около Руската църква в София започна миналата седмица. България експулсира руснак и двама беларуски свещеници и ги обвини, че служат на геополитическите интереси на Москва. От руското посолство у нас излязоха с остра позиция.

Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, свещениците от Руската православна църква "са били извикани в миграционната служба, където им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната", цитира ТАСС.

Миналата седмица в петък Руската църква затвори врати.

Според премиера Денков не са изгонени руски свещеници, а по негови думи са изгонени хора, "които са работили срещу националните интереси на България", заяви той в отговор на въпрос дали съжалява, че  духовните лица от храма са били екстрадирани.
БНТ