Руската църква в София трябва да стои отворена и организацията за това става от страна на БПЦ. Именно по тази причина вчера патриархът създаде необходимата организация  да има свещенослужители, заяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

"Къде е ключът и защо е затворено - това са въпроси, които не трябва да отправяте към мен", посочи министър-председателят. Той е уверил Светия синод, че държавата ще направи всичко, което зависи от нея, но не може да се меси пряко в процеса.

Български духовници се срещнаха с посланик Митрофанова, поискаха ключовете от Руската църква

"Нотариалният акт за имота е издаден през 1997 година, но тепърва предстои да се изясни юридически как стои въпросът със собствеността, тъй като това трябва да бъде на реципрочен принцип с българските църкви в Москва", добави Денков.

"Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, които са работили срещу националните интереси на България", заяви премиерът в отговор на въпрос дали съжалява, че  духовните лица от храма са били екстрадирани.

"Прочетох доклада на ДАНС и съм съгласен, че тези хора трябваше да напуснат и да не бъдат допускани в България за следващите пет години. Смятам, че има критики към агенцията, защото в доклада видях информация за тази дейност и в предходни години, така че е отворен въпросът кога е трябвало да се реагира. Ще имаме разговор с председателя на ДАНС когато се завърне от чужбина. Докладът е секретен, народните представители ще могат да го видят, но докато не бъде разсекретен, данните от него няма как да бъдат огласени", каза още премиерът Денков.

Денков обясни още, че когато в началото на другия месец има среща с канцлера на Австрия, той ще акцентира колко губи страната му от това, че България и Румъния са извън Шенген. Нашите аргументи са достатъчно силни. Ако Австрия иска да бъдат защитени външните граници на ЕС, няма никаква причина да настоява нашите патрули да стоят на границата между България и Гърция - това с нищо не помага", смята той.

Президентът Радев с нови критики и препоръки към кабинета

Премиерът изтъкна, че ще настоява за влизането на България в шенгенското пространство на един етап и подчерта, че той не работи по сценарий, при който първоначално да се отворят само въздушните граници, а на следващ етап и сухопътните.

Николай Денков е оптимист за приемането на конституционните реформи. "Има голямо мнозинство за промените, които са необходими за правосъдната система. Колкото до другите въпроси - статутът на служебното правителство и националният празник, там има повече гъвкавост, но виждам и възможност да се обсъжда без драматични последици. Би било проблем, ако не бъдат приети промените в съдебната система", смята той.

"Цялата дискусия за служебните кабинети не е самоцелна, ние видяхме как при продължителни служебни кабинети как президента еднолично може да завземе една огромна власт, която не му се полага по Конституция. Венецианската комисия предложи дори да няма служебни правителства, има вариант и да се ограничат много правомощията на служебните кабинети", заяви премиерът, запитан дали са готови на стъпки назад, за да не се задълбочава конфликта с държавния глава.