Емил Ефтимов
Емил Ефтимов / БГНЕС
Първата доставка на изтребителите F-16 ще дойде през 2025 г., това е известно до момента. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в отговор на журналистически въпрос. 

И допълни - "Предстои да работим по няколко варианта за поддръжката на МиГ – 29, евентуално как да покрием период, ако се получи, в който ще имаме проблеми с носенето на Air Policing самостоятелно, но аз съм оптимист, че ще намерим решение".

По повод приключването в края на май на участието на самолети от Нидерландия в съвместни задачи по охрана на въздушното ни пространство, адмирал Ефтимов посочи, че се водят разговори с други съюзници и скоро ще има информация. 

Адмирал Ефтимов каза още, че започваме преговори с една от страните съюзници от НАТО и предстои да бъдат изяснени параметрите на евентуално придобиване на една или две подводници. Той уточни, че Италия е страната, с която ще се водят разговорите. 

За решението за военнотехническа помощ на Украйна адмирал Емил Ефтимов коментира, че тази седмица се очакват украински специалисти, с които ще бъдат договорени конкретните параметри на бъдещото споразумение. Аз съм в течение на процеса, но това не е директно в отговорностите на Българската армия. Това е в кръга на отговорностите на военно-ремонтните заводи, посочи адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната участва в конференцията  "НАТО след Мадрид: Урокът от Украйна", организирана  от Атлантическия клуб, съвместно с посолствата на САЩ и на Испания в София, фондация “Конрад Аденауер” и NATO Public Diplomacy Division.

Форумът се организира в контекста на предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид в края на юни.
БТА