Народното събрание даде мандат на правителството да предложи пакет от мерки за Украйна, сред които и военнотехническа помощ.

Прието бе предложението на "Продължаваме промяната". От общо гласували 217 души в пленарната зала, 200 бяха "за", 16 "против" и 1 "въздържал се". То бе редактирано след полученото писмо на украинския президент Володимир Зеленски.

Военна помощ за Украйна: Писмо от Зеленски и скандали в парламента (ОБЗОР)

Решението на парламента за мандат на правителството да предложи пакет от мерки за помощ на Украйна, не включва предоставянето на военна техника на Украйна, съобщиха от БСП.

"БСП предотврати изпращане на оръжия за Украйна", отбелязаха от партията. "Парламентарната група на “БСП за България“ подкрепи предложението на “Продължаваме промяната“, с което дава мандат на Министерския съвет да обсъди и предложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея", допълват от парламентарната група на левицата.
 

Десислава Атанасова
БГНЕС

От ГЕРБ заявиха, че подкрепят предложението, защото искат да видят Украйна в Европейския съюз, както и продължаването на помощта за Украйна."Ние като част от ЕНП подкрепяме членството на Украйна в ЕС. ГЕРБ подкрепя и помощта за гражданите, бягащи от войната и считаме, че трябва да продължат доставките на хуманитарната помощ. С ясното съзнание, че това решение е едно нищо, ГЕРБ ще го подкрепи, защото ние сме убедени евратлантици и бихме подкрепили всяко решение, което е в полза на мира", каза от парламентарната трибуна Десислава Атанасова.

Самото решение на депутатите гласи дословно:

Народното събрание дава мандат на Министерския съвет да обсъди и предложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея в следните направления:

1. Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствена сигурност на България.

2. Оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно-техническа съобразно възможностите на Р България.
а) продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС
б) помощ за украинските граждани бягащи от войната
в) възможности за изнасяне на украинското зърно във Варна
г) засилването на енергийно сътрудничество - доставки на електроенергия и природен газ от Украйна
д) ремонт на украинска военна техника
е) продължаване на доставките на хуманитарна помощ - лекарства, дрехи и хранителни стоки.

Преди това депутатите отхвърлиха внесеното от ГЕРБ - СДС предложение. От 227 души, 100 бяха "за", 70 "против" и 54 "въздържали се".
Същото се случи и с предложението на  ПГ на "Демократична България", което дори бе прегласувано. От 200 участвали 79 бяха "за", 50 "против" и 71 "въздържали се".

Гюров: Изправени сме пред въпроса от коя страна на историята стоим – на свободата или на диктатурата

По-рано в парламента постъпи писмо, внесено от украинския посланик у нас Виталий Москаленко, в което се посочва, че властите в Киев очакват България да ремонтира тяхна военна техника. Предадено от посланика писмо е подписано от президента Володимир Зеленски и в него се иска България да продължи подкрепата си за европейската интеграция на Украйна, иска се помощ за бежанците, осигуряване на износа на украинско зърно през пристанище Варна, иска се енергийно сътрудничество и износ на ток и газ от Украйна към България, както и предоставяне на хуманитарна помощ под формата на лекарства, дрехи и хранителни стоки.