Жена от Русе се оказа длъжник на „Топлофикация София", без никога да е имала имот, нито пък да е живяла под наем в столицата. Частен съдебен изпълнител е наложил запор на банковата й сметка. А още по-абсурдното е, че това й се случва няколко пъти през последните шест години, посочва NOVA.

Преди две седмици Цанка Димитрова от Русе открила, че банковите й сметки са запорирани. Направила проверка и установила причината - дълг към „Топлофикация София". Жената твърди, че никога не имала имот в столицата.

„Аз никога не съм живяла там, никога не съм имала имот, кацала съм няколко пъти на летището”, споделя тя.

БЕХ готов да даде нов заем на „Топлофикация София“ срещу дялове от дружеството

В първия момент новината за запора предизвикала смях у Цанка, защото й припомнила как през 2015 година отново е била осъдена от столичната топлофикация, без да е длъжник. Тогава за 3000 лева. Преди шест години реагирала моментално, наела адвокат, подала сигнал в прокуратурата и успяла да докаже, че тя не е длъжник и до запор не се стигнало. „Подадох жалба в Комисията за личните данни, подадох жалба в Районна прокуратура, които всъщност констатираха, че има нарушение спрямо моите лични данни, но всичко свърши до там”, посочи тя.

Сега отново попаднала в същата ситуация, но този път от „Топлофикация” са я осъдили за сумата от 9000 лева. „Беше някакъв голям шок за мен, защото бяха на три нива сметки по 9 хиляди, първоначално си помислих, че е хакерска намеса”, разказва потърпевшата.

Георгиев: София няма да остане без парно, „Булгаргаз“ е най-големият лихвар на „Топлофикация“

След като се разбрало, че е запор, станало ясно още, че до този момент съдебният изпълнител бил изтеглил 2000 лева от сметката й. След писане на писма и до него, и до дружеството -  казусът бе разрешен…почти. Минути преди срещата с екипа на NOVA Цанка получила обаждане от съдебния изпълнител, че от “Топлофикация София" са оттеглили претенциите си към нея. Свален бил запорът по сметките и се очаква възстановяване на сумата. Наред с добрата новина, дошла и лоша - съдебният изпълнител уведомил Цанка, че срещу нея имало и още едно дело, пак от столичното топлофикационно дружество.

В отговор от столичната топлофикация съобщиха, че са направили проверка. Установили  че грешката произлиза от документи в период, в който потребителите и собствениците на имоти са били посочени само с имена, без други идентификационни данни. Впоследствие грешката е мултиплицирана автоматично в следващи документи. И поднасят извинения. Русенката обаче не приема нито мотивите на дружеството, нито извинението. Не допуска и че е възможна грешка заради съвпадение на имена.

Общинският съвет поиска компенсация за „Топлофикация София“ заради цената на газа

“Как да го приема това извинение. Каква е тази стара база данни? Какво означава това - че в някакъв предишен живот съм живяла на адрес в София ли?”, пита Цанка. И е категорична, че ще заведе дело срещу топлофикационното дружество:

„Да си понесе наказанието и да си плати. Аз имам стрес първо, второ- пари изтеглени от моите сметки, аз не смея да оперирам с никакви банки в момента, защото не знам на „Топлофикация”ли, или пък на ВиК ли, или на някое енергийно дружество, няма да ми поиска пари”.