/ Министерския съвет
С оправяне на времето се наблюдават множество групи, които се движат с бири в ръка или без бири в ръка, констатира ген. Мутафчийски
648 са случаите на коронавирус у нас. За последните 24 часа има 24 нови потвърдени случая на коронавирус в страната, от тях в болница са 12. Изследвани са 376 проби. Няма нова област, където да има заразени с вируса. Активните случаи в България с инфекцията са 560. Това заяви ген. Мутафчийски на редовния брифинг, даван всеки ден заради разпространението на коронавируса в страната.

В болница са общо 231 души, като 32 са в интензивно отделение.

Мутафчийски иска маски на улицата: Напът сме сами да провалим всичко

От новите 24 случая, 15 са от София – 6 в "Пирогов", един в "Света София", един в Инфекциозна болница, в "Токуда" има един, шестима са амбулаторни. В Кърджали са двама, в Пазарджик е един и във Велико Търново има трима заразени, става дума за семейство, завърнало се от Англия, сред тях и 9-годишно дете. Семейството е с леки прояви на заболяването. В Сливен, Смолян и Бургас има по един нов случай. Увеличението спрямо предния ден е с 3,8%.

26 души са починали. Новите случаи са жена на 44 години в Сливен, която през последните 8 години е била на хемодиализа. А в "Пирогов" преди два дни е починал мъж, но днес е доказано, че е вследствие на коронавируса. Статистиката сочи, че сред загиналите 14 са мъже и 12 жени. Средната възраст на починалите е 64 години. 62 души са излекувани.

Мутафчийски: Да не се лигавим с мерките, труповете не може да се скрият

36 са заразените медици. Още три медицински лица са новозаразените - санитар от "Пирогов", работил в отделението с пациенти с коронавирус, лаборантка на 61 години от РЗИ Кърджали, която също е работила със заразени и санитарка от МБАЛ Кърджали в отделението по неврология, която няма данни да е контактувала с положителни пациенти.
 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Петък, 10 април 2020 г.

Ген. Мутафчийски съобщи, че в момента се провежда най-мащабната акция по изследване на медицински персонал и доброволци.

Ръководителят на кризисния щаб отново отправи критики към онези, които не спазват социална изолация, заради които може да се провали целия модел, изграден до момента.

С 10% е паднала смъртността у нас до март 2020 (ВИДЕО)

„С оправяне на времето се наблюдават множество групи, които се движат с бири в ръка или без бири в ръка", обобщи песимистично генералът. Това е много обезпокоително. Ще предложим задължително носене на маски на определени места", заяви по време на брифинга ген. Венцислав Мутафчийски. Такава заповед здравният министър издаде преди дни, но по-малко от 24 часа я отмени след обществено недоволство.

„Горещо препоръчваме на нашите сънародници да останат вкъщи по време на празниците, защото това е единственото нещо, което би ги защитило да не се заразят при струпването на много хора”, каза Мутафчийски.

Началникът на Оперативния щаб обясни как протича заболяването. „От момента на заразяването до проява на симптомите средно минават около 4-5 дни. От проявата на симптомите до тяхното засилване минават още 5 дни. Обикновено пациентите се влошават на 11-ия ден. Тогава се включва и интубацията. Смъртта може да настъпи до 4 дни след това", поясни Мутафчийски. С оправяне на времето се наблюдават групи от хора, които се движат с бири в ръка или без бири в ръка", обобщи песимистично генералът.