/ БГНЕС
"Факт е, че има снижаване на смъртността и заболяемостта. С 10% е по-ниска общата смъртността в България до началото на март", заяви ген. Мутафчийски на редовния брифинг, даван всеки ден заради разпространението на коронавируса в страната.

За 24 часа 13 са новите случаи на коронавирус у нас, 5 от тях са в блоница от близо 500 изследвани проби за денонощието. 624 са общо потвърдените случаи на COVID-19 в страната. 230 от заразените са в болница, 33 от тях са в интензивно отделение.

Тестват журналистите за коронавирус преди всеки брифинг на Тръмп

В сравнение с четвъртък увеличението на положителните случаи е 2.1%. Няма нова област, в която да е регистриран пациент с вируса. Излекуваните вече са 54. Общо до момента у нас са извършени 18 502 проби. Това сочат данните на Националния оперативен щаб.

Новите случаи са в София - 8 нови, в Кюстендил – един, в Пазарджик – един, Велико Търново - един и Русе – двама.
 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Четвъртък, 9 април 2020 г.

24 са починалите в България, средната им възраст е 65 години. За деня няма регистрирани смъртни случаи.

Ген. Мутафчийски съобщи, че има починал в Александровкска болница, но не е ясно дали е дал положителен резултат за коронавирус. Във ВМА има един интубиран пациент, заразен с COVID-19 в период в химиотерапия.

БЧК набира студенти по медицина като доброволци в овладяването на COVID-19

Тестовете за гражданите на Банско все още не са пристигнали. Веднага щом се получат, ще започне тестването на част от населението. Вероятно това ще стане понеделник или вторник, заяви ген. Мутафчийски.

В интензивните отделения в момента има достатъчно легла. В страната има по-малко заболели в сравнение с предишните месеци, факт е, че има занижаване на заболеваемостта от други заболявания. Смъртността също е намаляла.

Националният оперативен щаб
пресцентър, Министерски съвет


Ако 2 седмици преди да възникне епидемията се вземат мерки, броят на заболелите намалява с над 70 на сто, така ген. Мутафчийски обясни малкото случаи на заболели от COVID-19 в България. Той допълни, че ще се обърне внимание на Транспортна полиция за проверяване на пътуващите с влак.

Грешна е тезата за отказ за купуване на апарати за интубация, каквито е тезата на САЩ, коментира той и обясни, че има хора, при които не може да се избегне интубация.

пресцентър, Министерски съвет


България не изнася защитни облекла, подчерта той и обясни, че все още не е наситен българският пазар, включително и за работещи на първи ред. По думите му не е вярна информацията, че липсва спирт в аптеките.

В страната ни се очаква да пристигнат респиратори, но щабът нито купува, нито продава, нито разполага с финансови средства. Първата пратка трябва да пристигне в края на април, а след това и през май.

Дете, преместено от Велико Търново в София не е с коронавирус, има други заболявания, а и имаме информация, че детето няма нито една ваксина.

Клиничните изпитвания се определят от големи фирми и засега България не е включена в такова изпитване, каза още той.