50 души подкрепиха полицая от с. Баня в Благоевград, 20 протестираха срещу монополите
50 души подкрепиха полицая от с. Баня в Благоевград, 20 протестираха срещу монополите / снимка: DarikNews.bg, Благоевград
50 души подкрепиха полицая от с. Баня
63007
50 души подкрепиха полицая от с. Баня
  • 50 души подкрепиха полицая от с. Баня

Около 50 колеги, приятели и роднини на полицая Иван Лулеов, който миналата седмица уби мъж от ромски произход в село Баня, се събраха пред съдебната палата в Благоевград в негова защита. Те пристигнаха с автобус и коли от село Баня и Разлог. Събралите се обособиха на групички и поясниха, че са дошли в областния център с идеята да застанат зад обвиняемия за убийството, но поясниха, че инициативата не е форма на протест, тъй като нямат официално разрешение за подобни действия.

"Дошли сме пред съдебната палата да изразим мълчаливо подкрепата си към нашия колега, защото никой не е застрахован и всеки от нас е имал сблъсък с нарушители на реда", казаха полицейски служители. Те поясниха, че в момента в селото се събират средства, с които да бъде подпомогнато семейството на полицая, който е баща на 3 деца.

Събралите се пред съдебната палата бяха категорични, че в село Баня няма напрежение между българи и роми.

Инцидентът, при който бе убит 37-годишен мъж от ромски произход, стана на 23 март около 23.00 часа. Полицейският служител се опитал да предотврати кражба на кабели, но бил нападнат с брадва от 37-годишния мъж. При опит за самоотбрана полицаят Лулеов прострелял нападателя в главата, а след това откарал ранения в Спешния център в Разлог. Въпреки усилията на медиците, мъжът от ромски произход издъхнал.

Убитият е от село Баня, криминално проявен и осъждан за кражби и шофиране в нетрезво състояние.

Паралелно в Благоевград бе организиран и протест срещу монополите в държавата. На него се събраха около 20 души със знамена и транспаранти, на които пишеше "Да изметем крадците на България", "Затвор за ЧЕЗ", "Монополи, банки, ЧЕЗ-всичките ни грабят днес". "Въпреки че не сме много хора, няма да спрем да протестираме срещу безобразията в България и всяка неделя ще се събираме пред Общината в Благоевград", бе категорична Людмила Манова, организатор на инициативата.

"Насочваме недоволството си и към съдебната система, защото се оказва, че тя е сред най-корумпираните", заяви още Манова.

Следващия протест срещу монополите в Благоевград е предвиден за 7-ми април от 11.00 часа.

50 души подкрепиха полицая от с Баня в Благоевград 20 протестираха срещу монополите
netinfo

Други новини от Благоевград