35 хиляди души ще се включат в учителския протест
35 хиляди души ще се включат в учителския протест / снимка: Sofia Photo Agency
В столицата започна националният митинг-шествие на учителите. Според синдикатите в проявата, която вече създава проблеми с придвижването в централната градска на София, ще се включат около 35 хиляди души.

На три лъча – от площад „Македония”, от площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски” и националния стадион „Васил Левски”, учителки и непедагогически персонал от цялата страна ще се съберат пред Министерския съвет.

Там те ще връчат декларация срещу „бездействието на ресорните заместник-министри и кабинета като цяло, за разрешаването на острия социален конфликт, който не касае само 155 хиляди работещи в системата на средното образование, а и стотици хиляди български деца, ученици и родители”. Те настояват за 100 % увеличение на работните заплати, но до момента преговорите с министерствата на финансите и на образованието са безрезултатни.

По обяд около Народното събрание е следващата спирка на учителския протест, където стачкуващите смятат да направят жива верига. Полицейското присъствие около сградата на парламента е засилено. Учителите са с плакати за достойно заплащане, със звънци в ръцете и свирки и скандират „Оставка”.

В шествието, в което синдикатите очакват около 35 хиляди учители и непедагогически персонал, се включват и стачкуващите, работещи в сектор „Горско стопанство”.