33 млн. лева надписани в сметките за парно
33 млн. лева надписани в сметките за парно / netinfo

Няма никакъв начин абонатите на Топлофикация – София да бъдат обезщетени за парите, с които ги е ощетило дружеството – това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева. 33 милиона лева неправилно са влезли в образуването на себестойността на топлинната енергия в София – това установи готовият вече доклад от одита, направен от Агенцията за държавна финансова инспекция по искане на министъра на икономиката и енергетиката.

Без лимит на представителните разходи, бордът на директорите на Топлофикация – София е похарчил през миналата година 187 хиляди лева. 20 хиляди от тях – за билети за концерти. 90 хиляди са давани за предметни рекламни материали - луксозни ножове, луксозни шах и табла. В кабинета на Валентин Димитров през 2005 са влизали ядки, напитки, захарни изделия, френска минерална вода за 2.74/ бутилката и подобни консумативи за близо 22 хиляди лева. Цифрите са от доклада на от Агенцията за държавна финансова инспекция.

<!--Sm-->

Ръстът на разходите за рекламни материали е с 603 на сто при сравнение на 2005 с 2003 година, показва одитът.

В цените за парно са били начислявани глоби и неустойки, а също така и изплатени комисионни на посреднически фирми при събиране на вземанията от длъжници. Често на тези фирми е плащано в аванс без да има данни дали са изпълнявали задълженията си – казаха одиторите.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева съобщи, че няма начин, по който да бъдат възстановени средствата на потребителите на столичната топлофикация, но злоупотребите ще бъдат спрени и пътят към това е приватизацията на фирмата. Утре е бървото събиране на работната група, която трябва да предложи възможни схеми за приватизация пред акционерите.