/ ThinkStock/Getty Images
27 случая на морбили у нас, още 6 нови случая на заразени с дребната шарка
100717
27 случая на морбили у нас, още 6 нови случая на заразени с дребната шарка
  • 27 случая на морбили у нас, още 6 нови случая на заразени с дребната шарка
27 станаха регистрираните случаи на заразени с морбили у нас. С вируса на дребната шарка са инфектирани 19-годишна майка и 2-годишното й дете от столичния квартал „Христо Ботев”. От Благоевградската здравна инспекция информираха за три новодиагностицирани с морбили деца - на 1 г., 2 г. и 3 г. Морбили са установени и при 9-месечно бебе от с. Костенец.
 
6 нови случая на заразени с дребната шарка бяха установени днес, и шестте не са били имунизирани. Две от децата са от Разлог, едно е от Добринище и едно - от Костенец. В столичната болница "Св. Анна" са приети две деца.
 
Тежко остава състоянието на детето с усложнения от морбили

От лечебното заведение информираха, че едното е двегодишно и е с придружаващо заболяване пиелонефрит. Състоянието му е стабилизирано и опасност за живота му няма. Другото - на шест месеца - е получило диария, вследствие на вируса, но е стабилизирано.

Осем от заболелите от морбили имат усложнения

В болницата остават още пет деца с диагноза морбили, те са стабилни, без опасност за живота. Най-тежко е било състоянието на най-малкия пациент, 4-месечно бебе, но лекарите са оптимисти за неговото излекуване.
 
19-годишната майка и 2-годишното й дете от столичния кв. „Христо Ботев” се лекуват в Инфекциозната болница. Деветмесечното бебе от с. Костенец е в същата болница. По информация на здравните власти то е пребивавало на същия адрес, на който са регистрирани майката и детето.
 
„Просто шарка, по-добре да преболедува“, това мислене е погрешно и излага децата на риск

В момента се издирват лица, контактували със заразените. От Министерството на здравеопазването допълват, че е осигурено достатъчно количество от ваксината срещу дребната шарка и призовават родителите, които имат съмнения за извършена имунизация на децата им, да потърсят сами общопрактикуващите си лекари.