4-5 души са пострадали от изгаряне от гореща вода при разхерметизиране на камина, но спешна помощ не може да стигне до тях
Обстановката в страната се нормализира, но все още има затворени участъци от Републиканската пътна мрежа.

Това докладва по време на оперативния щаб на МВР директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Александър Джартов. Щабът бе свикан от вътрешния министър във връзка с бедствията в Североизточна България.

Бедствие връхлетя половин България – две жертви и много разрушения (ОБНОВЯВА СЕ)

На територията на община Аксаково, в хотел има 25 души, които са блокирани там заради снежните преспи. Министър Стоянов разпореди да се направи всичко възможно, за да бъдат извозени те на безопасно място.

Директорът на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Александър Джартов обяви, че малко преди 15 часа е получена информация, че в комплекс близо до Аксаково е разхерметизирана на камина с водна риза, като в резултат са пострадали 4-5 човека. “Те са с изгаряния от водата. Към момента е насочен високо проходим автомобил, така че да бъдат евакуирани, тъй като движението до комплекса е затруднено за спешна помощ”, обясни главен комисар Александър Джартов.

Със заповед на инж. Атанас Стоилов – кмет на община Аксаково, от 13 часа е обявено бедствено положение на територията на цялата община, съобщиха от  Областната управа във Варна. 

В заповедта са посочени и аргументите за решението - че изключително усложнената метеорологична обстановка, бурният вятър, снеговалежът и снегонавяванията, ниските температури и обледяванията на територията на община Аксаково са причинили прекъсване на транспортния достъп до населените места.

Спасиха две семейства с деца, закъсали с коли в снега край Провадия

Образуваните снежни преспи по пътищата и улиците препятстват проходимостта на обществения транспорт. Голяма част от основните пътища от републиканската пътна мрежа, свързващи общината, са затворени за движение, се посочва в заповедта на кмета.

Вследствие на ураганния вятър е прекъснато електроснабдяването и водоподаването в редица населени места от територията на община Аксаково, а обилните снеговалежи сериозно затрудняват почистването на пътищата.