/ БГНЕС
След пожара под магистрала "Струма" бяха проверени 3808 съоръжения
Битови и строителни отпадъци, гуми, складиране на сено и отглеждане на животни под съоръженията са основните констатации от извършените проверки на мостовете по републиканската пътна мрежа. До 23 август са проверени 3 808 съоръжения. Нерегламентирано използване на пространството под мостовете и прилежащия им сервитут има при 120, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, цитиран от пресцентъра на агенцията.

Проверката беше провокирана от импровизирания фирмен склад за отпадъци под колоните магистрала "Струма" край Дупница, който се запали и компрометира съоръженията.

Работата на експертите продължава и предстои на установените нарушители, съвместно с компетентните органи - РИОСВ и общините, да се съставят актове по Закона за административните нарушения и наказания. Санкцията за физическите лица е от 200 до 500 лв., а за юридическите от 1000 до 3000 лв. Там, където нарушителите не може да бъдат открити, неправомерно струпаните отпадъци ще бъдат премахнати за сметка на бюджета, подчерта Терзийски.

Почистиха отпадъците от моста на АМ „Струма” край Дупница, отварят я за леки коли

Размерът на средствата за почистването на боклуците се уточнява и в момента се изготвят допълнителни задания към пътните управления. Прогнозата е, че ще отидат не по-малко от половин милион лева. Вместо за текущ ремонт и поддържане на пътищата, за обновяване на маркировката на второкласната и третокласната мрежа, и за обезопасяване на участъците данъкоплатците ще трябва да платят за почистване на боклуци, които недобросъвестни граждани, фирми и организации са разпръснали.

Терзийски апелира хората да не изхвърлят битовите и строителните си отпадъци не само в сервитута на мостовите съоръжения, а въобще на нерегламентирани места, защото за да бъдат предотвратени последиците от техните действия се бърка не само в нашия джоб, но и в техния включително, и е подчерта, че опазването на околната среда зависи не само от институциите, но и от всеки български гражданин.

АПИ ще инспектира колоните на моста на магистрала „Струма“

Разчистването на пространствата около някои съоръжения започна и целта ни е премахването им да приключи до средата на септември, е казал още председателят на УС на АПИ.

Голяма част от установените нарушения са под съоръжения, които са в населените места или в непосредствена близост до тях. Например захвърлени автомобилни гуми са открити под моста при 17-ти км на пътя Провадия - Дългопол и община Провадия е уведомена да ги премахне. Строителни материали и механизация са констатирани и под съоръжението при 63-ти км на пътя в Дряново.

През летните месеци някои земеделски стопани използват пространството под мостовете за временно складиране на бали със сено и слама или за отглеждане на кокошки и овце.

Пространството под съоръжение над река Бели Вит на пътя в Тетевен е било обособено за отглеждане на животни като мястото е било оградено с греди, дъски и талашитени плоскости. На същия път, само че на съоръжение на сто метра от първото, е направен кокошарник. Временните селскостопански заграждения вече са премахнати. Обособени пространства за отглеждане на животни са открити и под моста в село Крушаре на пътя Сливен - Ямбол. Сено е намерено и под надлез на пътя Кубрат - Русе в Русенска област и на пътя Омуртаг - Котел на територията на село Тича.
БТА