/ Дарик-Кюстендил
Компанията изобщо не е имала издадено разрешително за дейности за съхранение на отпадъци
Фирмата, която е струпала отпадъците под 62-ия километър на магистрала “Струма” край Дупница, които се подпалиха и повредиха пътното съоръжение, е в процедура по отнемане на лиценза. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите, цитирани от „24 часа”.

Зам.-кметът на Дупница: Сметището под АМ "Струма" се стопанисва неправомерно (ВИДЕО)

Компанията изобщо не е имала издадено разрешително за дейности за съхранение на отпадъци. При проверка на терена на 23 май, експертите от РИОСВ са установили незаконно депониране на отпадъци на мястото под виадукта на автомагистрала “Струма”, поради което е издаден констативен протокол и предписание те да бъдат преместени и почистени до 31 юли.

Тонове боклук все още са под магистрала „Струма” (ВИДЕО)

Предписанието не е изпълнено, за което на фирмата са съставени два акта - за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място и за неизпълнение на предписание по Закона за управление на отпадъците. Фирмата всъщност имала разрешение за извършване на дейности с отпадъци, но на други два терена в района, а поради констатираните нарушения РИОСВ-Перник ще премине към процедура по отнемане на разрешението на дружеството за извършване на дейности с отпадъци след изтичане на законовия срок за обжалване на издадените актове и наказателни постановления.

Собственикът на горялото депо под магистрала „Струма” получи две обвинения (ВИДЕО)

Засега в правомощията на РИОСВ-Перник е само да издаде предписание за отстраняване на отпадъците към собствениците на терените. Това са Община Дупница и АПИ и тези предписания вече са издадени, казаха от МОСВ.

Обвиниха собственика на запалилото се депо за отпадъци край Дупница

Те трябва да отстранят намиращите се в тяхната собственост отпадъци. За АПИ срокът е до 2 септември, а за общината - до 19 септември. Самата конструкция е сериозно увредена от пожара, но резултатите от експертизата ще бъдат обявени в петък.

Докога остава затворена магистрала „Струма“?

Според члена на Управителния съвет на пътната агенция проф. Олег Асенов, на съоръжението е направена експертиза с участието на специалисти и на представители на изпълнителите на съоръжението.

АПИ внася сигнал в прокуратурата във връзка с пожара край Дупница

“Направени са тестове за устойчивост на носещите конструкции, за изместване на лагери и греди. В края на седмицата те ще бъдат обобщени и тогава ще знаем дали може от идната седмица примерно да пуснем движението само в по една лента в една посока”, каза проф. Асенов.

Втори огромен пожар край Дупница (ВИДЕО)

Според него, имало индикации, че носещата конструкция на северното платно е по-увредена и вероятно там пускането на движението ще се забави.
24 часа